La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb ella va començar tot

- Professor d’innovació d’EADA

Irene Vázquez Mier, fundadora i presidenta d’honor del patronat de la fundació privada università­ria EADA, va morir el 4 de novembre. Doctora en Psicologia i empresària, la seva història, en qui bé es podria haver inspirat el tòpic de dona avançada al seu temps, comença a Astúries, el 1923. Era la gran de sis germans i el seu pare la va educar perquè fos una dona independen­t i autosufici­ent. “Estudia i aprèn –li deia–, perquè a la vida et poden arrencar moltes coses, però no pas els coneixemen­ts”. Escriure a màquina i parlar francès la van ajudar a suportar l’exili a França, fugint de la guerra, on va fer d’intèrpret per als refugiats. Ja a Barcelona va estudiar Infermeria i Psicologia. Més tard obtindria el doctorat en Psicologia.

Segurament el més destacable i, m’atreviria a dir, increïble, va ser que una dona a finals dels cinquanta fundés una escola de directius, la primera de Barcelona. Ser dona i pionera a formar directius i empresaris a Espanya als cinquanta deixa clar el seu caràcter. Una trajectòri­a que ha marcat un estil en el desenvolup­ament de la formació directiva, en la inserció de la dona en el món laboral i en el progrés econòmic i social.

Va ser una persona tenaç, lluitadora, convençuda de les seves idees però dialogant amb els que pensaven d’una altra manera. El seu profund coneixemen­t de la conducta humana li va permetre envoltar-se de grans col∙laboradors, i entre tots va aixecar i va consolidar un projecte, que més que una escola de negocis és una il∙lusió col∙lectiva, un somni fet realitat, una utopia justament aterrada.

Vázquez Mier també va ser una persona crítica. Sabia veure en tots nosaltres el que es podia millorar. I ens ho deia sense embuts, de manera clara, assertiva i elegant. La seva mirada, de vegades una mica estricta, amagava, tot i això, un somriure franc que provenia d’un gran cor. La Irene era generosa i sempre feia costat als més febles. Tots vam aprendre molt d’ella, i no són pocs els que la considerem la nostra mare profession­al.

Recordo els dies d’exàmens psicològic­s, quan l’ajudàvem amb les proves i els dictàmens grafològic­s. Feia la feina amb devoció, procurant descobrir els aspectes més recòndits de les persones que avaluava. Gaudia amb la feina i transmetia entusiasme per les coses ben fetes. No deixava un detall a l’atzar, era perfeccion­ista i exigia rigor i mètode a qui l’envoltaven. Va tenir el privilegi de conèixer els millors mestres de la psicologia i va saber transmetre el que va aprendre.

La Irene va ser una persona independen­t i va crear una escola independen­t. Per això va potenciar el pensament autònom a través de la llibertat de càtedra i el respecte a la persona i als valors democràtic­s. Per tot això va rebre, durant la seva trajectòri­a, distincion­s com la Creu de Sant Jordi (2003), la Medalla al Treball President Macià o el premi a la Dona Emprenedor­a que atorga la Fidem (Fundació Internacio­nal de la Dona Emprenedor­a). Irene Vázquez va ser, sens dubte, una dona excepciona­l, lluitadora i emprenedor­a, que va liderar un projecte empresaria­l que es va convertir en una de les escoles de negocis de referència de la ciutat. Molts de nosaltres la trobarem a faltar. Les seves xerrades, les seves paraules de suport, els seus comentaris plens de saviesa i les seves mirades de complicita­t. Descansa en pau, Irene. Mereixes amb escreix pujar al cel en què tant vas creure.

Doctora en psicologia i empresària, la seva història podria inspirar el tòpic de dona avançada al seu temps

anuncios@godostrate­gies.com A través de la web

 ?? EADA ??
EADA
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain