La Vanguardia (Català-1ª edició)

McCartney, una vida cantada

-

Paul McCartney s’explica a través de les seves cançons, tant si es tracta de la seva vida com si es tracta de la seva carrera artística. A partir d’aquesta màxima, el gloriós músic i compositor britànic publica Letras, un doble volum de gairebé mil pàgines on reuneix 154 cançons del seu periple musical, des del 1956 fins al present, dels Beatles fins a la seva carrera en solitari passant pels Wings, profusamen­t il∙lustrat. Publicat per Libros Cúpula i a la venda a partir de dimecres, la densa obra es basa en les prolongade­s converses que l’antic beatle va mantenir amb l’escriptor i poeta Paul Muldoon des del 2015 fins a l’any passat. El producte es plasma en forma de comentaris de McCartney en cadascuna de les cançons incloses, que mostren un creador de reaccions i emocions intenses i de vegades contradict­òries, com les relacionad­es amb la dissolució dels Beatles i especialme­nt amb John Lennon.

És en aquest últim aspecte en què es reflecteix el músic emocionalm­ent canviant. I reconeix: “Vam ser una gran influència l’un per a l’altre. Els lectors podrien detectar emocions contradict­òries en els meus records d’en John; això és perquè la meva relació amb ell era molt ambivalent. De vegades estava plena d’amor i admiració, però d’altres no, especialme­nt en l’època de la separació dels Beatles”.

Precisamen­t ahir a la tarda McCartney i Muldoon, els dos autors, van presentar online a Londres, seguit d’un torn de preguntes, l’espectacul­ar cançoner comentat. L’acte va coincidir amb la inauguraci­ó a la Biblioteca Britànica d’una exposició amb material manuscrit original i també sonor del músic. c

 ?? MARY MCCARTNEY / MARY MCCARTNEY ??
MARY MCCARTNEY / MARY MCCARTNEY
 ?? M   C MM N CAT  N   NC /  T ??
M C MM N CAT N NC / T

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain