La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xavi desembarca El de Terrassa arriba avui a Barcelona, signarà fins al 2024 i serà presentat dilluns

-

“És un tema de sentit comú”, deia dimecres Xavi Hernández després de dirigir el seu últim partit al capdavant de l’Al-Sadd contra l’Al-Duhail anticipant les seves ganes tornar a casa sis anys després de marxar. Després d’unes intenses negociacio­ns amb l’Al-Sadd que el tècnic egarenc ha liderat amb el suport de Rafael Yuste, vicepresid­ent esportiu del Barça, i Mateu Alemany, director de futbol presents a Doha, l’acord entre les tres parts ja és una realitat. L’entitat blaugrana estava ahir a la nit acabant de redactar els contractes que convertira­n Xavi Hernández oficialmen­t en el nou entrenador del FC Barcelona. Signarà fins al 2024 i tenia previst volar des de Qatar aquesta matinada cap a la capital catalana per ser presentat dilluns a la tarda, tal com van assegurar fonts del club a La Vanguardia.

La jornada va venir amb suspens quan a les 11.45 hores del matí l’Al-Sadd va comunicar l’oficialita­t de l’acord incidint que el Barça abonaria la clàusula de cinc milions d’euros per emportar-se el de Terrassa. “L’administra­ció de l’Al-Sadd ha acordat el traspàs de Xavi al Barcelona després del pagament de la clàusula de rescissió estipulada al contracte. Hem acordat cooperar amb el Barcelona en el futur. Xavi és una part important de la història de l’Al-Sadd i li desitgem èxit”, va indicar en un comunicat a través de Twitter el director general del club qatarià, Turki Al-Ali.

Tot i això, fins a les 19 hores l’entitat blaugrana no va donar l’acord per tancat. Encara quedaven molts matisos per aclarir amb el club qatarià. “El club no pagarà la clàusula de manera íntegra”, van apuntar a aquest diari fonts de l’entitat, per bé que sempre van ser optimistes. “Xavi vindrà, volem que torni a casa”, van insistir fonts de la negociació.

Mentrestan­t, a la ciutat esportiva del Barcelona el tècnic interí Sergi Barjuan compareixi­a davant dels mitjans en la roda de premsa prèvia al partit d’avui contra el Celta. Sabia que era la seva última prèvia i així ho denotaven els gestos i les paraules. “Sap greu deixar aquest caramel, però soc feliç”, va reconèixer Barjuan, que tancarà la seva interinita­t a Vigo després d’una setmana en què també ha dirigit l’equip contra l’Alabès (1-1) i el Dinamo de Kíev (0-1).

A poc a poc l’equació es va anar aclarint. Mentre el de Terrassa s’acomiadava entre llàgrimes de la plantilla de l’Al-Sadd en un dinar amb l’equip i amb el club qatarià publicant fotos a les xarxes socials, el Barça negociava de quina manera es podia abonar la clàusula de manera conjunta amb Xavi. D’aquesta manera l’Al-Sadd cobraria els 5 milions i Xavi i el Barça els recuperara­n en el futur fent diferents actes promociona­ls a Qatar amb el Barça i jugant, a més, algun amistós.

A la mateixa hora que el Barça va confirmar l’acord, el president Joan Laporta ja era a Galícia. El gran absent en les negociacio­ns que es van teixir a Doha complia amb diferents compromiso­s amb les penyes blaugrana gallegues. A les 18.15 hores tenia n u t !n ! "e #ar$a Xavi Hernández es va acomiadar de l’Al-Sadd en un freqüentat dinar on va acabar visiblemen­t emocionat previst anar al local social de la penya blaugrana de Marín, que és l’únic amb local propi a Galícia. Fins allà s’hi van traslladar una dotzena de penyes gallegues. A les 18.45 hores estava previst que el màxim mandatari, que no va voler fer declaracio­ns

davant els mitjans que hi van assistir, celebrés una recepció oficial a l’Ajuntament de Marín, i després va anar al restaurant Los 3 Monos Aguete per fer un col∙loqui. Els tres actes es van demorar, ja que el màxim mandatari, en contacte permanent amb Rafa Yuste, estava molt pendent de tot el que passava a Qatar.

Després de marxar com a jugador el 2015, el de Terrassa torna al club on va jugar 24 anys, del qual es va retirar com el futbolista amb més partits disputats (767), només superat més tard per Leo Messi, i on va aixecar fins a 25 títols. Es va divertir com a jugador d’una de les èpoques més brillants de la història del club. Ara debutarà al capdavant de la banqueta blaugrana el 20 de novembre contra l’Espanyol després d’haver tancat la seva primera experiènci­a com a tècnic amb els deures fets, ja que deixa una empremta d’èxit a Qatar que s’ha traduït en set títols com a entrenador i quatre més com a jugador. El seu balanç en 91 partits a la banqueta, des que va agafar el comandamen­t de l’Al-Sadd l’estiu del 2019, és de 62 victòries, 16 derrotes i 13 empats, l’últim dimecres contra l’Al-Duhail (3-3), segon de la taula al darrere de l’Al-Sadd.

Aquests dos últims partits es van disputar perquè el mateix club qatarià així l’hi va demanar, i Xavi ho va acceptar com a mostra de respecte i gratitud cap a l’entitat i el país que li va obrir les portes i del qual se’n va sent, a més, ambaixador del Mundial de Qatar el 2022. “Xavi i la seva família seran benvinguts a Doha i la nostra relació continuarà”, va afegir l’Al-Sadd en el comunicat que va fer al matí. I va afegir que l’egarenc “ens va informar fa uns dies del seu desig d’anar al Barcelona en aquest moment en concret, per l’etapa crítica per la qual passa el club de la seva ciutat, i ho entenem i hem decidit no interposar-nos en el seu camí”.

A Barcelona el de Terrassa tindrà al davant un repte de dimensions majúscules, amb l’equip sumit en un mal moment esportiu i amb poc múscul financer per reforçar l’equip. “Hi ha bon equip per fer coses. Tots estem amb moltes ganes. Seria espectacul­ar”, va vaticinar el mateix Xavi quan demanava sentit comú. Ahir fins i tot va estar conversant sobre futbol, les seves idees i possibles fitxatges amb Yuste i Alemany. Ara tindrà 15 dies aprofitant l’aturada internacio­nal per tornar al club de la seva vida i començar una de nova era abans de debutar al Camp Nou. Amb el fitxatge de Xavi, Laporta espera aconseguir una enyorada calma institucio­nal dins un projecte esportiu que destil∙li il∙lusió, ADN Barça i sobretot estabilita­t. c

Xavi i el Barça recuperara­n la clàusula de cinc milions amb actes promociona­ls i amistosos a Qatar

Després de sortir-ne com a jugador el 2015, Xavi torna al club on va jugar 24 anys i serà presentat dilluns

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain