La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tebas demana al CSD una auditoria dels comptes del Barça

La patronal es dirigeix al consell per examinar els números barcelonis­tes entenent que el club va presentar unes pèrdues més elevades de les reals

-

LaLiga, presidida per Javier Tebas, va demanar al Consell Superior d’Esports (CSD) que fes una auditoria sobre els últims comptes presentats pel FC Barcelona, segons ha pogut saber La Vanguardia. Fa un mes la patronal futbolísti­ca es va adreçar a la subdirecto­ra general d’alta competició del CSD, Txus Mardaras Arrúe, perquè obrís aquest procés administra­tiu. El consell té dues maneres per posar en marxa una auditoria. Una és d’ofici. La segona és a instàncies d’una lliga o d’una federació si aquestes entenen que els números presentats per un club podrien no ser correctes.

LaLiga considera que els números del Barça no es correspone­n en algunes partides amb la realitat, i per això va demanar d’estudiar-los a fons amb una auditoria diferent de la que va confeccion­ar el conjunt barcelonis­ta.

En concret la patronal entén que el Barcelona va publicar unes pèrdues més altes del compte. Cal recordar, pel que fa a això, que fa unes setmanes al diari L’Équipe el mateix Tebas va dir que la situació del Barcelona no era tan alarmant. “Tenim els seus números, no estava gairebé mort”, va dir el president de LaLiga.

El 29 de setembre aquest organisme va anunciar el límit salarial de tots els clubs de Primera i Segona. Aquell dia el seu director general corporatiu, José Guerra, va explicar que el Barcelona havia presentat uns comptes pitjors que els de la resta dels equips junts.

Els 487 milions de pèrdues que va anunciar el Barça durant l’últim exercici suposen un 60% del total dels 20 clubs de la Lliga Santander. Els 19 restants amb prou feines arriben, tots junts, als 337.

Això el va portar a desplomar-se fins a la setena plaça pel que fa al límit salarial, i va passar dels 382 milions de la temporada 2020-2021 als 97 d’aquesta campanya.

“És un club que reconeix unes pèrdues molt més elevades respecte al que havia estimat. I això té impacte en el cost de plantilla”, va analitzar Guerra, que va afegir que si el Barça hagués presentat uns números semblants als de la temporada anterior hauria mantingut més o menys el límit salarial.

La mesura que ha pres LaLiga d’encarregar una auditoria dels números barcelonis­tes no és una iniciativa que no hagi tingut lloc altres vegades en el món del futbol o en altres esports. Ara bé, a ningú no se li escapa que no és una eina que hagi de posar en marxa cada dia el CSD. Té precedents? Sí. És molt habitual? No.

Aquesta decisió de LaLiga també cal emmarcar-la dins les desavinenc­es que la directiva barcelonis­ta manté des de l’estiu amb Tebas, amb el front del fons d’inversió CVC com un dels cavalls de batalla. Aquest fons es va comprometr­e amb LaLiga a abonar 2.100 milions als clubs a canvi d’explotar els seus drets audiovisua­ls durant 50 anys.

Tots els equips van pujar al carro menys el Barça, el Madrid i l’Athletic, que van fer un comunicat conjunt, el 17 de setembre, en què impugnaven aquest acord. El Barcelona fins i tot va publicar un informe de la seva comissió econòmica en què justificav­a àmpliament la seva actitud contrària al pacte amb CVC. Era un informe de vuit pàgines i nou punts en què es detallava la posició blaugrana. Des del Barça es qüestionav­a d’entrada que LaLiga estigués legitimada per arribar a un pacte d’aquesta magnitud.

“Els titulars dels drets audiovisua­ls són els clubs, i LaLiga només en té cedida la gestió. El terme gestió s’ha d’entendre com a equiparabl­e al d’administra­ció”, es recordava a l’in

No és la primera vegada que una lliga obre una instància d’aquesta mena, però tampoc passa cada dia

Tebas considera que el Barça no està en una situació tan greu com diuen els dirigents

forme de la comissió barcelonis­ta. A més, el Barça entenia que les condicions econòmique­s no eren equilibrad­es i que CVC obtenia un rendiment “molt elevat”.

Tot i això, amb el pas de les setmanes el Barça va anar suavitzant la seva posició, i el 17 d’octubre el vicepresid­ent econòmic, Eduard Romeu, va declarar el següent en una entrevista a aquest diari: “CVC fa esforços per complir amb les exigències del Barcelona, que són molt raonables. Nosaltres entenem que aquesta quantitat s’ha de rebre com un fons propi, no ha de ser un deute. A partir d’aquí han de canviar una estructura de menys terminis, de compromiso­s de drets entre altres coses”. c

 ?? KM
    SK /
	 F ?? Javier Tebas durant l’acte de sortida a borsa de l’Intercity el 29 d’octubre
KM SK / F Javier Tebas durant l’acte de sortida a borsa de l’Intercity el 29 d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain