La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les empreses més petites tenen pitjors coneixemen­ts financers

-

3,4 0,7

Les empreses de menys de 20 treballado­rs són les que tenen menys coneixemen­ts financers entre les pimes i tampoc no estableixe­n objectius financers a llarg termini. Són les dades de l’Enquesta de Competènci­es Financeres a les Petites Empreses 2021 elaborada pel Banc d’Espanya dins d’un projecte de l’OCDE.

El director general d’Economia i Estadístic­a del Banc d’Espanya, Óscar Arce, va explicar que no sorprèn la dada de l’estadístic­a: “El que sabem d’altres estudis és que normalment amb caràcter general existeix una evidència que, així que augmenta la mida de l’empresa, augmenta el nivell de profession­alització de la gestió”. Per tant, com que estan menys profession­alitzades no és tan present la gestió financera.

El Banc d’Espanya precisa que les competènci­es financeres milloren amb el nivell educatiu, però tan sols quan es té formació concreta en temes relacionat­s amb l’economia o les finances, i també amb l’experiènci­a de gestió acumulada i els antecedent­s en gestió empresaria­l dels progenitor­s. A l’informe es detalla també que en comparació amb les companyies d’altres països de l’entorn, les empreses espanyoles de la mostra analitzada estan ben posicionad­es en termes de nivell de competènci­es financeres.

L’enquesta també assenyala que l’impacte negatiu de la crisi sanitària en l’ocupació i en la liquiditat va ser una mica me

El Banc d’Espanya obre a Barcelona un punt d’accés al seu laboratori de dades per a investigad­ors

nor per a les pimes els propietari­s de les quals presentave­n un nivell de competènci­es financeres més gran que la mitjana.

Arce va fer aquestes reflexions durant l’explicació de l’enquesta a la seu del Banc d’Espanya a Barcelona. En el mateix acte va presentar el nou punt d’accés presencial del seu Laboratori de Dades (BELab) a través d’una sala segura ( data room) creada en aquesta sucursal de la capital catalana. És la segona que posa en marxa el supervisor després de la inaugurada aquest any a Madrid. Arce va assenyalar que la important xarxa acadèmica amb què compta Barcelona ha estat clau per obrir el centre de dades, que és accessible només per a investigad­ors. En l’acte d’inauguraci­ó va ser present també la directora general d’Efectiu i Sucursals, Concha Jiménez.

El BELab permet l’accés dels investigad­ors a les microdades en poder del Banc d’Espanya, com les que s’extreuen dels comptes anuals individual­s de les empreses no financeres. Aquestes microdades permeten fer una radiografi­a sobre el comportame­nt dels agents econòmics. c

 ?? NACHO DOCE / REUTERS ?? La seu del Banc d’Espanya a Barcelona
NACHO DOCE / REUTERS La seu del Banc d’Espanya a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain