La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu modificarà dilluns l’impost sobre la plusvàlua

La reforma assegurarà que ningú no tributi si no hi ha un guany real

-

El buit legal haurà durat 13 dies, des de la sentència del Tribunal Constituci­onal el 26 d’octubre que anul∙la diversos apartats de l’impost sobre la plusvàlua municipal al Consell de Ministres de dilluns vinent, que n’aprovarà la reforma per adaptar-lo a la línia marcada pels jutges.

La reforma garantirà que ningú no pagarà l’impost si no registra un guany real, segons han informat fonts d’Hisenda a La Vanguardia. D’aquesta manera es corregirà el punt crític que l’Alt Tribunal exigeix reparar, és a dir, que en l’actual format es podia haver de tributar encara que no hi hagués guanys. Una vegada acordades pel Consell de Ministres, les noves regles entraran en vigor l’endemà de la publicació al BOE.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja va dir aquest dimecres que portaria al Consell de Ministres un text legal per corregir elements que s’haguessin declarat inconstitu­cionals, per donar “tranquil∙litat i seguretat” als contribuen­ts, i garantir el finançamen­t als municipis.

L’objectiu de la modificaci­ó és substituir els punts declarats inconstitu­cionals centrats en el mètode de quantifica­ció de la base imposable d’aquest impost. Des del 2017, diverses sentències ja n’havien limitat l’abast i suposaven, a criteri del tribunal, un avís al legislador que calia una correcció, però aquest, fins al moment, n’havia fet cas omís. Ara, amb la contundent sentència, Hisenda ha d’actuar contra rellotge.

Un vot particular de la sentència lamenta aquest buit legal creat i considera que s’hauria d’haver donat un termini a Hisenda per posar en marxa un sistema alternatiu. “Provoca un buit normatiu innecessar­i i desequilib­rat que beneficiar­à aquells que, tot i haver obtingut importants plusvàlues, no es veuran obligats a pagar l’impost”, diu el vot particular.

En tot cas, és el que Hisenda intenta ara solucionar, tant per a tranquil∙litat del contribuen­t, que es troba en una zona grisa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain