La Vanguardia (Català-1ª edició)

“És necessària més flexibilit­at per adaptar-se als canvis de manera més ràpida”

-

consultora immobiliàr­ia CBRE, Xavier Güell, dibuixa un marc de “bones notícies” pel que fa a la inversió en oficines, amb nivells per al 2021 que no s’havien vist des del 2007 i de la logística, que “està sent l’estrella del sector” amb totes les seves promocions llogades. “Barcelona ha estat capaç d’elevar-se per sobre de certes circumstàn­cies perquè, a més de l’àmbit polític, existeix una Barcelona real, que compta amb les institucio­ns privades com a motor, que està sent molt resilient”.

Posa el 22@ com a exemple de “model d’èxit” que ha aconseguit “transforma­r una zona obsoleta” i que “moltes ciutats del món estan intentant copiar”, destaca. Tot i això, l’expert alerta que hi ha també “problemes i desafiamen­ts” que descoratge­n la inversió, que requereix una “regulació consensuad­a, raonable i clara”.

“Si en alguna cosa som bons en aquesta ciutat és en la qualitat de vida. Ara obrim la porta a mitges al capital, quan podríem obrir-la de bat a bat”, diu Güell.

Els canvis en àmbits com “la salut, la tecnologia, la globalitza­ció i la sostenibil­itat”, segons l’opinió del director de departamen­t de Direcció Financera de l’escola de negocis IESE, Carles Vergara, obliguen el sector a “mirar totes les tendències” des d’una perspectiv­a àmplia ia “transforma­r-se”.

El mercat immobiliar­i està fent “passos importants” enfocats en la digitalitz­ació i la sostenibil­itat, que “s’agilitzara­n” amb l’ajuda dels fons europeus, tot i que “encara falta molt per fer” a causa de la naturalesa “transversa­l” del sector, en què “qualsevol canvi implica moltíssims actors, com el productiu, l’urbanístic, l’inversor o el financer i això implica que tot vagi més lent”, reconeix el president de l’APCE.

“Tot va canviant i el nostre repte és adaptar-nos el més ràpid possible”, alerta. Tot i això, també demana que la normativa faciliti aquesta adaptació i els permeti solucionar disfuncion­s com les que impedeixen mobilitzar sòl o regenerar espais per a nous usos.

Els experts participan­ts en la trobada descarten que pugui esclatar una nova bombolla immobiliàr­ia després de la pandèmia. “L’escenari és totalment diferent del de la crisi del 2008”, aclareix el director de departamen­t de Direcció Financera de l’IESE, Carles Vergara.

El president de l’APCE també creu que les circumstàn­cies actuals són diferents a les de llavors. “Abans hi havia intrusisme i menys mecanismes de control com els que imposen ara les entitats financeres”, aclareix Vilajoana.

“La situació no té res a veure” ja que aleshores la bombolla va esclatar perquè l’accés al finançamen­t es desbocava, coincideix el director per a Catalunya de la divisió Inmobiliar­ia d’Acciona.

Ignasi Ruiz aclareix a més que “l’evolució dels preus és molt estable i cada operació permet negociar a qualsevol client”. De la mateixa manera es pronuncia la CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona, que insisteix que “el sector immobiliar­i no vol escalades de preus. Volem mercats sans, amb equilibri entre oferta i demanda”.

El problema de l’accés a l’habitatge, segons el parer d’Ignasi Ruiz, és la “deficiènci­a real de producte competitiu” que dificulta la “posada al mercat d’habitatge assequible”. Anna Gener assenyala que això “no se solucionar­à regulant l’habitatge preexisten­t”.

“Hauria de produir-se un parc d’habitatge publicopri­vat a preus assequible­s, que el sector públic aporti sòl i el privat la inversió i la seva experiènci­a en la promoció i gestió d’habitatges, conformant-se amb una renda limitada a canvi de seguretat davant els impagament­s i les ocupacions il∙legals, amb marcs regulatori­s estables i previsible­s”, proposa.

“Molt d’acord” amb aquesta visió, el director de CBRE Barcelona, Xavier Güell, expressa la conveniènc­ia d’“acostar posicions” entre el sector públic i el privat, i reclama que el primer entengui que el segon no té cap intenció d’especular i necessita un marc jurídic estable. “I agilitat administra­tiva”, afegeix Vilajoana.

L’aposta sostenible

El compromís del sector per la sostenibil­itat és una altra de les claus de futur, segons els experts, que és molt apreciada per l’inversor, tot i que encara no prou apreciada pel comprador final.

“Un habitatge nou d’avui no té res a veure amb el que estàvem fabricant fa deu anys, però hem d’incidir més en els avantatges dels certificat­s de qualitat”, assenyala el director per a Catalunya de la divisió Inmobiliar­ia d’Acciona, Ignasi Ruiz.

“Allò que fem els pròxims tres anys definirà el que serem en la pròxima dècada”, conclou el director de CBRE Barcelona, Xavier Güell. c

“La inversió en oficines i en logística passa per un bon moment”

“El 22@ és un model d’èxit, ja que ha transforma­t una zona obsoleta”

Els experts descarten que pugui esclatar una nova bombolla immobiliàr­ia

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain