La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guindos demana d’unir les alces salarials a la inflació subjacent

-

recuperaci­ó”, va remarcar. El lleure i el sector hoteler van encapçalar, amb 164.000 llocs de treball a l’octubre, en bona mesura reflex de l’expansió de la vacuna. El creixement va ser, tot i això, de caràcter generalitz­at a tots els sectors. La decepció va radicar una vegada més en l’educació pública, en la qual entre estats i municipis van perdre 65.000 llocs de treball.

Malgrat això, els EUA han recuperat el 80% dels llocs de treball que es van perdre en la recessió del 2020 provocada per la pandèmia. Però milions de treballado­rs continuen al marge i no es constata gaire millora de cara a tornar a participar de la força laboral. Prosseguei­x la gran renúncia.

“El singlot de tardor és ara, en el millor dels casos, una respiració profunda”, va tuitejar l’economista Justin Wolfers de la Universita­t de Michigan.

Els salaris van pujar un 0,4% aquest octubre i un 4,9% en la comparació any a any, reflex de la pressió inflacionà­ria que ha anat a més en aquests dotze mesos. Aquesta pujada de salaris pràcticame­nt va neutralitz­ar-se amb l’encariment dels preus.

La baixada en la taxa d’atur des del 4,8% es va deure al fet que la participac­ió en la força laboral es manté ferma en el 61,6%, encara un 1,7% per sota del nivell prepandèmi­c de febrer del 2020. Això representa uns tres milions de persones menys en aquella força laboral i reforça les preocupaci­ons sobre l’escassetat de mà d’obra.

“Si bé la fortalesa de l’ocupació és un senyal engrescado­r que la demanda laboral continua sent forta, l’oferta laboral encara és molt feble”, va declarar Michael Pearce, de Capital Economist, a la cadena CNBC.

“La força laboral va créixer només en 104.000 treballado­rs –va afegir–, la qual cosa no és ni tan sols suficient per estar a l’altura del creixement de la població”. c

Luis de Guindos, vicepresid­ent del Banc Central Europeu (BCE), va avisar ahir dels riscos associats als anomenats efectes de segona ronda sobre la inflació: “És important que no es produeixin, i per això caldria tenir en compte en la negociació salarial que la inflació és temporal i evoluciona­r els salaris d’acord amb una inflació més permanent”, va dir en una entrevista a Onda Cero. En aquest sentit, va recordar que la inflació de l’eurozona està en el 4,1% interanual, segons l’última dada publicada i relativa al mes de setembre, però la subjacent, que està en el 2,1%, és més permanent “i aquest hauria de ser el senyal”.

Aquesta serà d’alguna manera la inflació que quedarà en el temps tan bon punt els efectes temporals desaparegu­in, segons Guindos. Per això, va prosseguir, “si no es cometen errors des del punt de vista d’efectes de segona ronda”, la inflació d’aquí uns mesos no serà del 4% sinó que estarà més a prop del 2%.

A l’entrevista, l’exministre d’Economia va reiterar la naturalesa transitòri­a dels factors que hi ha darrere l’actual augment dels preus assegurant que aquests aniran desapareix­ent i per tant la inflació començarà a minvar l’any vinent. “Estan sent més llargs del que havíem previst”, va reconèixer Guindos, per a qui la inflació l’any que ve “sens dubte es desacceler­arà”, però va admetre que potser la intensitat de la caiguda no sigui la que s’esperava fa uns mesos.

D’altra banda, Guindos va destacar la bona evolució del mercat laboral a Espanya amb el marc establert en la reforma del 2012 –quan ell era ministre d’Economia–, assenyalan­t que en cas d’emprendre modificaci­ons caldria tenir en compte que, si bé se’n poden millorar aspectes, hi ha coses que estan funcionant. “Hem vist que el mercat laboral per primera vegada no s’ha comportat pitjor que el PIB”, va apuntar a l’entrevista, i va recalcar que l’evolució de l’ocupació a Espanya és bona amb el marc laboral actual.

“Tot es pot millorar, però cal tenir en compte que hi ha coses que estan funcionant”. Finalment, va explicar que mentre que l’eurozona recuperarà en aquest trimestre el nivell de renda previ a la pandèmia, Espanya tindrà un retard en la recuperaci­ó, després d’una caiguda més intensa del PIB el 2020 i un rebot menys fort del que caldria. “Hi ha moltes coses que s’han fet bé a Espanya, però també hem de mirar aquells factors que fan que la nostra recuperaci­ó de renda no sigui tan ràpida”, va concloure. c

El vicepresid­ent del BCE recepta moderar els salaris perquè l’alça dels preus es contindrà el 2022

n La start-up catalana Gate2Brain ha estat guardonada amb el premi al projecte més innovador al South Summit centrat en salut i benestar que s’ha celebrat a València. Gate2Brain, creada per investigad­ors de l’IRB Barcelona, la Universita­t de Barcelona i l’Institut d’Investigac­ió de Sant Joan de Déu, ha desenvolup­at una innovadora tecnologia per transporta­r fàrmacs al cervell per aplicar a tumors pediàtrics. La companyia, dirigida per Meritxell Teixidó, està participad­a també per Banc Sabadell.

La ‘start-up’ catalana, una de les guanyadore­s del South Summit de salut a València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain