La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mor Carmen Laffón, la pintora dels paisatges íntims i onírics

- TERESA SESÉ

La pintora i escultora sevillana Carmen Laffón, figura clau del realisme espanyol, va morir diumenge a la matinada a la seva casa de Sanlúcar de Barrameda, a Cadis. Allà va ser on va començar a pintar, atreta per la llum i els paisatges de la desembocad­ura del Guadalquiv­ir. Tenia 87 anys i, fins al final, va anar pràcticame­nt cada dia al seu estudi, on, a través de l’emoció i els sentiments, transforma­va allò que veia en una realitat íntima i poètica, fruit de la seva mirada única. Discreta, tímida i humil, es va mantenir sempre fora dels focus. Volia ser artista, no famosa, defensava, i quan se li preguntava per la seva obra, la resposta sempre era la mateixa: “Els meus quadres parlen per mi”.

Precisamen­t els quadres i les escultures han estat els que l’últim any s’han encarregat de retre-li el millor homenatge, amb una profusió d’exposicion­s desplegade­s a Valladolid (Museo Patio Herreriano), Sevilla (Cajasol, Bellas Artes i el CAAC ) i Madrid (al Jardí Botànic i a la galeria Leandro Navarro), on, entre altres, va mostrar creacions de gran format, realitzade­s durant la pandèmia entorn de les salines de Bonanza de Sanlúcar.

Va ser allà on va descobrir “el plaer del silenci, de la llum i de l’aire” que va despertar el seu amor per la pintura quan només tenia dotze anys. Referent d’una modernitat insòlita en el panorama de l’art contempora­ni al nostre país, va ser reconeguda amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques o la Medalla d’Or al Mèrit a les Belles Arts, entre d’altres. Al catàleg que també firma el recentment desaparegu­t Juan Bosco Díaz-Urmeneta, hi ha 1.300 peces. c

 ?? LIa T en ?? Carmen Laffón
LIa T en Carmen Laffón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain