La Vanguardia (Català-1ª edició)

No soc un robot

- Jordi Juan Director

Avui dia vostè pot tenir molts diners invertits en la criptomone­da blockchain, gaudir d’obres d’art NFT (tokens no fungibles) amb “certificat­s d’autenticit­at” o disposar d’entrades per veure en exclusiva l’actuació en directe dels avatars del grup musical Abba. A poc a poc anem entrant en un món nou on la realitat i la virtualita­t s’entremescl­en sense que ens n’adonem. Milers de ciutadans ja dediquen el seu temps lliure a veure competicio­ns d’e-sports o de jocs de rol en què es barregen també jugadors profession­als amb algoritmes. Les noves generacion­s, enganxades als telèfons mòbils i a les consoles de videojocs, han crescut en aquest ambient de pseudoreal­itat.

Però aquest lent i progressiu canvi d’hàbits pot experiment­ar un salt qualitatiu a càrrec del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, després d’anunciar que la seva empresa apostarà per l’anomenat metavers, que suposa bàsicament disposar d’una vida paral∙lela a la real. Sí, això que el cinema ha retratat tantes vegades en pel∙lícules futuristes és més a prop del que sembla. Grans empreses estan treballant a marxes forçades en aquest nou món, com Microsoft, que el 2022 llançarà un producte per organitzar reunions virtuals en les quals podrem fer servir els nostres propis avatars sense que nosaltres hi siguem presents.

Crida l’atenció com hi pot haver tanta gent treballant per aconseguir un món virtual perfecte quan el real en què ens movem en la nostra vida quotidiana té tantes imperfecci­ons. Per posar només un exemple, hi ha tanta feina per fer en àrees com la digitalitz­ació de la funció pública per donar més bon servei als ciutadans que es podria demanar que les energies de tots aquests tecnòlegs es dediquessi­n primer a resoldre els problemes reals. Però no ens enganyem. El metavers és un grandíssim negoci i això és el que mana.

En vista d’aquest nou ecosistema social que està creixent al nostre voltant, només puc dir-los que no soc un robot i que aquest article no ha estat escrit per un algoritme (de moment).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain