La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una vintena de països, en el radar de la UE per cooperar amb Bielorússi­a

Brussel·les acusa Lukaixenko d’utilitzar com un “gàngster” els migrants

- Brussel·les. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Tallar el flux de persones que arriben com a turistes a Bielorússi­a i després són portats a la frontera amb la Unió Europea és l’objectiu número u a curt termini de l’Executiu comunitari, que té una vintena de països tercers en el radar per la seva possible cooperació amb el pla del règim d’Aleksandr Lukaixenko.

La Comissió Europea enllesteix els detalls d’una iniciativa, pactada a la cimera d’octubre, per sancionar les aerolínies que col∙laborin amb Minsk. El primer pas es podria fer avui amb l’adopció d’una declaració dels ambaixador­s dels 27 estats membres que acusa Bielorússi­a de dur a terme una “guerra híbrida” contra la UE, i que serviria de base legal per ampliar les sancions. La pròxima ronda podria afectar els alts càrrecs bielorusso­s implicats en aquesta estratègia.

També les companyies aèries estan en el punt de vista de la UE. Brussel∙les assegura que algunes són còmplices amb el “tràfic de persones” orquestrad­a pel Govern de Lukaixenko, al qual acusa d’atreure viatgers des dels seus consolats oferint visats fàcils per volar com a turistes a Minsk. Imatges distribuïd­es pel Govern polonès mostren uniformats bielorusso­s conduint cues de migrants fins al confí de la UE.

Rússia, Algèria, l’Iran, Líbia, el Senegal, Tunísia, Veneçuela i el Iemen són alguns dels països amb rutes sota sospita. “Sancionare­m aquestes aerolínies perquè és una manera de facilitar el tràfic de persones”, va declarar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

L’orquestrac­ió d’una crisi migratòria “forma part de l’estil inhumà i propi de gàngsters del règim de Lukaixenko de mentir a la seva gent, abusar de les persones, enganyar-les i portar-les a Bielorússi­a sota la falsa promesa que podran entrar fàcilment a la UE”, va acusar el portaveu Peter Stano. “Així que arriben els duen a la frontera i els forcen a entrar il∙legalment a la UE”, va afegir.

Milers de persones han acabat encallades en un bosc a la frontera per la negativa de Varsòvia a deixar-los passar per tramitar les seves demandes d’asil malgrat que el dret internacio­nal impedeix de retornar aquestes per

Polònia s’ha negat a acceptar l’ajuda de l’Agència Europea de Fronteres per gestionar la situació

sones a un país on corrin perill.

Els vicepresid­ents de la Comissió Europea Josep Borrell i Margaritis Schinas, al capdavant d’Exteriors i Immigració, viatjaran aviat a alguns dels països d’origen d’aquestes rutes per demanar la col∙laboració de les autoritats, tal com es va fer aquest estiu amb l’Iraq. Era el principal país d’origen de la primera onada d’immigrants però la ruta aviat es va tancar gràcies a la cooperació de Bagdad, que a l’agost va suspendre tots els vols a Bielorússi­a i va acceptar la repatriaci­ó dels immigrants intercepta­ts. Llavors es dirigien a Lituània. Ara, a Polònia i Letònia. I d’allà a Alemanya, Finlàndia...

Però mentre Vílnius va acceptar el desplegame­nt d’efectius de l’Agència de Fronteres Exteriors de la UE, Varsòvia s’hi nega i ha optat per gestionar la situació pel seu compte. La comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, ha demanat al Govern polonès que sigui més transparen­t sobre la seva manera de protegir la frontera i li ha demanat que accepti “l’oferta de la UE per ajudar les persones vulnerable­s de manera ordenada i evitar una nova escalada”. c

 ?? FONT: Presidènci­a de Bielorússi­a
LA VANGUARDIA ??
FONT: Presidènci­a de Bielorússi­a LA VANGUARDIA
 ?? NIKOLAI PE RO    AP ?? Lukaixenko, entrevista­t ahir pel mitjà rus Defensa Nacional
NIKOLAI PE RO AP Lukaixenko, entrevista­t ahir pel mitjà rus Defensa Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain