La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els diputats xilens aproven l’‘impeachmen­t’ contra Piñera

La destitució del president l’ha de ratificar el Senat, tot i que és improbable

- ROBERT MUR

Després de l’esclat social de l’octubre del 2019, a Xile estan passant coses mai vistes abans. Ahir el president Sebastián Piñera va quedar amb prohibició per sortir del país després que la Cambra de Diputats votés a favor de la seva destitució. No obstant això, l’impeachmen­t contra el mandatari de dretes no es completarà fins que el Senat ratifiqui la decisió de la Cambra Baixa, cosa que és altament improbable.

En tot cas, el judici parlamenta­ri contra Piñera és purament simbòlic, ja que té lloc pocs dies abans de les eleccions presidenci­als del 21 de novembre, a les quals el mandatari no es pot presentar perquè a Xile no hi ha reelecció immediata.

Tampoc no és que Piñera tingués gaires opcions de ser reelegit si la moribunda Constituci­ó actual li permetés postular-se. El president té el pitjor índex de desaprovac­ió ciutadana d’un mandatari des de la restauraci­ó democràtic­a del 1990. A començamen­ts de novembre, l’enquesta Cadem va indicar que Piñera gaudeix d’una impopulari­tat del 80%, la pitjor de tot el seu segon mandat.

L’índex va créixer encara més després de l’aparició del multimilio­nari líder conservado­r als papers de Pandora, on figurava la venda irregular a les illes Verges d’una mina de ferro i coure xilena per part d’una empresa dels fills de Piñera a un amic de la família, pocs mesos després d’iniciar el seu primer mandat (2010-2014).

Abans d’arribar al poder, Piñera va traspassar suposadame­nt totes les seves empreses i inversions a un fideïcomís gestionat per un tercer per evitar conflictes d’interessos. El mandatari assegura que la filtració de Pandora va ser jutjada i sobresegud­a el 2017. Però la Fiscalia investiga ara Piñera per delictes tributaris.

No obstant això, alguns legislador­s opositors van sol∙licitar l’impeachmen­t el 13 d’octubre per la seva vinculació amb Pandora i la Cambra de Diputats ja l’ha condemnat, en una votació –després d’una sessió maratonian­a, ahir al matí– que va obtenir a favor els 78 vots justos que es necessitav­en, 67 en contra i 3 abstencion­s. Majoria simple.

El Senat votarà l’impeachmen­t d’aquí una setmana, tot i que no es preveu que obtingui els dos terços que es requereixe­n a la Cambra Alta per destituir el president, un fet que seria inèdit.

La votació tindrà lloc la mateixa setmana de les eleccions, quan el candidat de Piñera i de la coalició dretana governant, Sebastián Sichel, s’ha desinflat a les enquestes –ocupa el quart lloc– i els vots s’han concentrat en l’ultradretà Juan Antonio Kast que, amb el 25%, encapçala els sondejos –segons Cadem–, davant l’ultraesque­rrà Gabriel Boric (19%).

Desaprovat pel 80%, Piñera afronta el final del seu mandat amb el seu candidat superat per un ultradretà

 ?? JOHANNA ZÁRATE / EFE ?? El diputat socialista Jaime Naranjo, felicitat pels seus companys després de parlar durant 15 hores
JOHANNA ZÁRATE / EFE El diputat socialista Jaime Naranjo, felicitat pels seus companys després de parlar durant 15 hores

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain