La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zemmour ja trepitja els talons a Macron en intenció de vot a França

Un sondeig posa el polemista ultra a cinc punts del president a la primera volta

- EUSEBIO VAL Barís. Correspons­al

El polemista d’extrema dreta Éric Zemmour ja se situa, segons un darrer sondeig, a només cinc punts d’Emmanuel Macron en intenció de vot en la primera volta de les presidenci­als franceses del proper mes d’abril. L’assagista, que encara no ha oficialitz­at la seva candidatur­a a l’Elisi, passaria al segon torn dels comicis, amb entre el 18% i el 19% de suport, mentre que l’actual cap d’Estat aconseguir­ia entre el 23% i el 24%.

L’enquesta de Harris Interactiv­e per a la revista Challenges deixa clar que en el duel a dos de la segona volta Macron s’imposaria amb claredat a Zemmour (58%-42%). Amb tot, l’ascens imparable de l’assagista, un nacionalis­ta radical i amb posicions molt extremes contra la immigració i la presència musulmana a França, està sacsejant l’escenari polític i provocant nervis en els seus potencials rivals. Marine Le Pen, líder del Reagrupame­nt Nacional (ex Front Nacional) i encarnació de la ultradreta de tota la vida, corre el risc d’implosió.

Els aspirants de la dreta tradiciona­l (Els Republican­s), que dilluns al vespre es van enfrontar en el seu primer debat televisat, no pugen. El més ben situat, Xavier Bertrand, president de la regió del nord Alts de França, obtindria un 14%. L’esquerra, fracturada, sembla condemnada a un fracàs estrepitós. El seu candidat més fort, el radical Jean-Luc Mélenchon, es quedaria en un 10%. L’ecologista Yannick Jadot obtindria un màxim del 9%. La socialista Anne Hidalgo, alcaldessa de París, s’enfonsa, amb només un 4%, un resultat que li impediria fins i tot la compensaci­ó financera de l’Estat.

En aquestes circumstàn­cies, Macron, que encara no ha confirmat que es presentarà a la reelecció, va fer ahir al vespre una nova al∙locució televisada, preenregis­trada, per analitzar l’estat de la pandèmia i explicar els seus plans per als propers mesos. El president, amb veu d’estar refredat, va fer una crida als sis milions de ciutadans encara no vacunats perquè ho facin. També va anunciar una campanya per a la tercera dosi de la vacuna, a partir dels sis mesos de la segona injecció, començant per les persones grans i les més vulnerable­s. A partir del 15 de desembre, la tercera dosi serà obligada per renovar el passi sanitari als més grans de 65 anys. Aquest certificat es requereix a França per accedir als restaurant­s, bars, museus, estadis i altres llocs públics.

El president va dibuixar un panorama molt positiu, gairebé triomfalis­ta, del moment econòmic, sobretot pel fort creixement d’activitat i el dràstic descens de l’atur. Macron va destacar que França, segons els

El president exigeix la tercera dosi de la vacuna i dibuixa un panorama triomfalis­ta sobre l’economia

seus càlculs, és un dels pocs països on el poder adquisitiu, malgrat la crisi derivada de la pandèmia i l’alça de preus de l’energia i els transports, ha seguit creixent.

El titular de l’Elisi va descartar que pugui reprendre’s d’aquí a les eleccions d’abril la polèmica reforma de les pensions, frenada per culpa de la pandèmia, malgrat que era un dels projectes més ambiciosos del seu mandat. Macron va advertir, això sí, que la reforma s’haurà de fer a partir del 2022 i que comportarà endarrerir l’edat de jubilació per garantir la sostenibil­itat del sistema.

 ?? JOEL SAGET / AFP ?? Cartell amb la imatge d’Éric Zemmour esquinçada als carrers de París
JOEL SAGET / AFP Cartell amb la imatge d’Éric Zemmour esquinçada als carrers de París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain