La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una tercera via al marge de Trump pren forma entre els republican­s

Els resultats a Virgínia i Nova Jersey animen el canvi d’estratègia

- FERNANDO GARCÍA Washington. Correspons­al

Per gran part del Partit Republicà, Donald Trump és com un pare insuportab­le però immensamen­t ric i poderós. I malgrat que el seu passat en la política i els negocis li puguin causar problemes, ara per ara la idea de plantar-li cara sembla suïcida. Què cal fer, doncs, amb ell? Polítics i analistes ho tenen cada dia més clar, en vista dels resultats de les eleccions a governador a Virgínia i Nova Jersey: els candidats a les eleccions de mig mandat de l’any que ve, en què es renovarà la Cambra de Representa­nts i un terç del Senat, s’haurien d’emancipar del patriarca sense rebutjar el seu capital ni tancar-li la porta pels nassos.

Els comicis de Virgínia els va guanyar l’empresari i ultraconse­rvador pare de família Glenn Youngkin amb un hàbil desmarcatg­e de Trump sota la màxima “ni amb tu ni sense tu”. A Nova Jersey, Jack Ciattarell­i gairebé va empatar amb el finalment reelegit demòcrata Phil Murphy previ distanciam­ent de l’expresiden­t a última hora després d’haver acceptat el seu suport per guanyar les primàries.

“Des de l’assalt al Capitoli el 6 de gener –pel qual s’investiga l’expresiden­t–, els republican­s han estat buscant maneres d’esquivar Trump, i creuen que les han trobades amb l’exemple de Virgínia”, opina el director del Centre de Política de la universita­t d’aquell estat, Larry Sabato. Es tracta de “no ignorar” l’exmandatar­i per no perdre el suport de les seves bases però procurant no coincidir-hi. La columnista conservado­ra Peggy Noonan ho deia així a The Wall Street Journal: “No insultis Trump, però fes tots els possibles per mantenir-lo allunyat”.

Una convenció de la Coalició Jueva Republican­a a Las Vegas va escenifica­r diumenge la tàcita aposta del partit per una presència absent de Trump, que per primera vegada en una trobada d’aquell nivell no va ser-hi i es va

Dos terços dels republican­s volen que Trump mantingui un perfil alt, però només un 44% vol que repeteixi

mantenir en segon pla mitjançant una intervenci­ó per vídeo. A la reunió, mentre el destacat senador Ted Cruz es desfeia en elogis a la seva figura, l’exgovernad­or de Virgínia Chris Christie instava a abandonar finalment la seva mentida sobre les “eleccions robades” del 2020 i demanava de “mirar cap al futur”. L’expresiden­t va respondre furiós: “Tots recorden que en Chris se’n va anar de Nova Jersey amb un índex d’aprovació de menys del 9%, un mínim històric”. Trump divideix els republican­s. Però tots semblen assumir que ara és millor que sigui lluny. Que hi sigui sense ser-hi. Ell preveu esperar fins a les eleccions a mig mandat del 2022 per anunciar si es presenta a la reelecció a les presidenci­als del 2024: uns comicis per als quals tant Cruz com Christie i Youngkin són considerat­s potencials candidats.

El factor crucial per mesurar la distància que els republican­s haurien de prendre de Trump rau en la seva major o menor acceptació per part de les bases en cada moment i lloc. Youngkin sabia que des de fa algun temps l’expresiden­t no és gaire estimat a Virgínia, i va actuar en conseqüènc­ia.

En conjunt, el partit té molt present una dada clau de les últimes enquestes: com indicava la publicada a l’octubre pel Pew Research Center, si bé dos terços dels republican­s volen que Trump mantingui un paper polític rellevant, només el 44% d’ells volen que opti a la reelecció. L’estimen, però no tant.

 ?? CA LOS BE NATE   BLOO BE   L. . L   TE  A TNE S! ?? El governador electe de Virgínia, Glenn Youngkin, i la seva dona davant la nova casa a Richmond
CA LOS BE NATE BLOO BE L. . L TE A TNE S! El governador electe de Virgínia, Glenn Youngkin, i la seva dona davant la nova casa a Richmond

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain