La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Poder Judicial espera que el PSOE i el PP pactin per renovar-lo aquest any

Creix la pressió sobre Sánchez i Casado per regenerar la institució

-

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) confia que abans que s’acabi l’any i comencin les festes de Nadal el PSOE i el PP trobaran una solució per renovar-lo. El 4 de desembre farà tres anys que l’òrgan de govern dels jutges està en funcions perquè els dos principals partits polítics no aconseguei­xen un acord per designar-ne els vint vocals. La pressió per a les formacions de Pedro Sánchez i Pablo Casado, per part tant de la carrera judicial com d’Europa, cada vegada es fa més insostenib­le davant la imatge que s’està donant d’un pretès control de la justícia, que afecta la independèn­cia judicial.

Després de conèixer el pacte assolit per renovar quatre magistrats del Tribunal Constituci­onal, el Defensor del Poble i el Tribunal de Comptes, des del Consell ja es va veure la llum al final de túnel. Tot i això, Casado va tornar a insistir en la seva línia vermella, que no és cap altra que canviar el sistema d’elecció dels vocals com a premissa per desbloquej­ar la situació. Per això exigeix almenys que el PSOE presenti al Congrés una proposició de llei en aquest sentit i que sigui admesa a tràmit.

Gran part de la carrera judicial dona suport a la tesi del PP, que, de totes maneres, perd cada vegada més suports entre els jutges perquè es nega a renovar si no hi ha una reforma legal. Fonts del CGPJ reconeixen que la llei actual “és la que és i és la que s’ha de complir”. El que ha de fer el PP, segons aquestes fonts, és treure al PSOE un mer compromís per a una reforma posterior. Expliquen que mantenir el bloqueig no és la solució per l’enorme mal que s’està fent a la institució i a tota la justícia. Això sí, expliquen que aquesta situació demostra més que mai la necessitat d’aquest canvi de model, perquè siguin els mateixos jutges els que designin els membres del CGPJ i no els partits polítics, partint d’una llista lliurada prèviament per les associacio­ns judicials.

El PSOE s’oposa a aquesta modificaci­ó, malgrat que la veritat és que ha d’arribar a una entesa amb el PP. A més de la insistènci­a d’Europa per canviar el sistema amb l’objectiu d’aconseguir una imatge de més independèn­cia judicial, el principal partit del Govern espanyol té una altra urgència. Davant el bloqueig del PP, el PSOE i Unides Podem van tirar endavant una reforma de la llei del Poder Judicial que li impedeix fer nomenament­s de jutges mentre està en funcions. Amb això pretenien pressionar el PP per renovar l’òrgan i evitar que continuess­in col·locant magistrats avalats per la majoria conservado­ra del Consell.

Tot i això, aquesta reforma se li girarà en contra al juliol, quan li toqui al Govern central i al CGPJ escollir quatre magistrats més del Tribunal Constituci­onal, dos per cada part, cosa que faria un tomb a l’actual equilibri de forces. La majoria passaria de la conservado­ra actual a progressis­ta. Però si el Consell continua en funcions no es podran dur a terme els nomenament­s.

Per això fonts de l’òrgan creuen que no arribarà la sang al riu, i tant Casado com Sánchez buscaran un relat per oferir al seu electorat amb l’objectiu d’aconseguir tirar endavant la renovació. Pel Govern central és essencial aconseguir una majoria progressis­ta al tribunal que defensa la Carta Magna en un moment en què Vox ha recorregut pràcticame­nt totes les seves decisions i lleis. Ja han tingut l’agre resultat que s’hagin declarat inconstitu­cional part dels decrets dels estats d’alarma. Els pròxims mesos el TC ha de revisar precisamen­t la reforma de la llei del Poder Judicial i pronunciar-se sobre la constituci­onalitat de la limitació dels nomenament­s.

El Govern central necessita que l’òrgan es renovi per nomenar dos magistrats progressis­tes per al TC

Socialiste­s i populars hauran de buscar un relat per al seu electorat i posar-se d’acord

 ?? MANUEL ÁNGEL LAYA / EP ?? Pedro Sánchez parlant amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes, el 14 d’octubre passat a Yuste
MANUEL ÁNGEL LAYA / EP Pedro Sánchez parlant amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes, el 14 d’octubre passat a Yuste

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain