La Vanguardia (Català-1ª edició)

Policies denuncien que la reforma de la ‘llei mordassa’ deixa els agents venuts

- JOAQUÍN VERA Madrid

Als sindicats policials majoritari­s –SUP, JUPOL i SPP– no els convencen els acords a què estan arribant el PSOE i Unides Podem per reformar els punts més polèmics de la llei de Seguretat Ciutadana, la coneguda com a llei mordassa del Partit Popular. Consideren que els avenços que s’han conegut són una “tirallonga de propostes irracional­s, algunes de compliment impossible, que coarten l’operativit­at de la Policia i posen en risc els agents”. “Estem venuts”, lamenten.

Quan encara falta el redactat definitiu, una de les esmenes pactades deixarà l’article 19.2 –relatiu als atestats policials– d’aquesta manera: “Gaudirà de presumpció de veracitat dels fets en aquesta consignats, sempre que sigui coherent, lògica i raonable, tret que es provi el contrari”. Aquest “raonable” no ha agradat gens als sindicats, que consideren que aquest canvi “rebaixa” la presumpció de veracitat de l’agent. Cal recordar que aquest aspecte –el testimoni d’un policia– va ser el que es va fer servir com a única prova per condemnar l’exdiputat de Podem, Alberto Rodríguez, per haver clavat una puntada de peu a un agent.

Als sindicats consultats també els preocupa el canvi que permetrà la difusió sense autoritzac­ió prèvia d’imatges de policies durant intervenci­ons a l’aire lliure. “És un perill evident per a la integritat física dels agents i de les seves famílies”. També consideren que permetre manifestac­ions espontànie­s –sense que siguin comunicade­s– com es pretén “atempta directamen­t contra les llibertats de la resta de ciutadans i posa en situació de perill i indefensió els policies que hi hagin d’intervenir”.

Els sindicats critiquen que un dels canvis rebaixa la presumpció de veracitat dels uniformats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain