La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’escalfamen­t no iguala

- Antoni Puigverd

Si la cimera de Glasgow ha estat decebedora no és degut a la malignitat del líders mundials, sinó a una dada de la realitat: l’afectació del canvi climàtic no serà igual a tot arreu. A curt i mitjà termini, els països nòrdics hi surten guanyant amb l’escalfamen­t. Sibèria, per exemple, és terra de condemna, però amb el desglaç del permafrost pot esdevenir terra promesa. En general, la navegació àrtica capgirarà les rutes del comerç mundial. Per als països tropicals, equatorial­s i mediterran­is la vivència de l’escalfamen­t serà molt negativa. El canvi climàtic ja és una crua realitat a moltes parts de l’Àfrica: desertitza­ció, migracions i conflictes.

L’altra raó que explica la impossibil­itat d’un gran pacte global és que molts països no es poden permetre el luxe de prescindir del carbó o del petroli. Les noves energies són més cares i exigeixen una tecnologia només a l’abast de països molt avançats. De fet, el control de les energies netes es traduirà en una nova hegemonia. Estem assistint a una altra revolució industrial que suscitarà noves relacions de poder al món. Aquesta constataci­ó no hauria de relativitz­ar les dades de l’escalfamen­t. Però obliga a preguntar: el relat tremendist­a sobre el clima, a qui beneficia? A qui perjudica?

Aquestes preguntes tenen dimensió global, però també concreció territoria­l. A França, s’està produint una gran batalla entorn de l’energia eòlica entre la dreta conservado­ra i el centrisme modernitza­dor de Macron. La França modernitza­dora vol estar a l’avantguard­a de

Significat­iva batalla francesa entre modernisme eòlic i paisatgism­e conservado­r

l’energia dita neta i proposa doblar abans del 2028 els 8.000 aerogenera­dors gegantins que ara hi ha a França. La dreta, poc donada fins ara a la protecció natural, s’ha convertit en la defensora del patrimoni paisatgíst­ic francès. Rere aquesta dreta gaullista (emparedada entre Macron i Le Pen) hi ha, naturalmen­t, interès: les gran nuclears franceses. Però és interessan­t observar-ne la derivada política: per primera vegada la dreta s’està acostant al sobiranism­e dels Le Pen i Zemmour, apel·lant a la França profunda que els aerogenera­dors estan destruint i contaminan­t (subratllen que els materials de les immenses ales dels aerogenera­dors s’han d’enterrar perquè són irreciclab­les; i que es necessiten unes immenses bases de formigó contaminan­t per fonamentar els aerogenera­dors).

Inicialmen­t, semblava una controvèrs­ia entre energies velles i noves. Però s’està complicant molt. A favor o en contra dels aerogenera­dors, cristal·litza a poc a poc un espai de trobada entre dreta i extrema dreta. Veurem com acaba aquesta batalla francesa. I veurem si arriba aquí. De moment, la discussió dels aerogenera­dors de Roses separa dos bàndols molt desiguals: d’una banda, els eficients, els nets i els economicis­tes; de l’altra, els romàntics de l’Empordà. Una batalla de gran transcendè­ncia disfressad­a de tòpic comarcal. Decididame­nt, a Catalunya, fins les polèmiques del futur s’infecten de segle XIX.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain