La Vanguardia (Català-1ª edició)

Giró afirma que encara que s’hi oposi la CUP hi haurà pressupost

El Govern pressiona els cupaires i avisa que hi ha grups predisposa­ts

- ÀLEX TORT LUIS B. GAR ÍA Barcelona

El joc de pressions va viure ahir l’últim episodi. Fa setmanes que la CUP va fer públics els desacords amb el Govern pel que fa als pressupost­os de la Generalita­t perquè reaccionés i complís les seves demandes; l’Executiu català va contraatac­ar amb l’anunci de portar els números al Consell Executiu a principis de novembre tant sí com no; els cupaires convoquen les seves assemblees aquest cap de setmana deixant clar des de la cúpula que estan “més a prop del no que del sí” als comptes del 2022. I ara, l’últim balanç de forces l’ha tornat a fer anar el Govern: hi haurà pressupost­os encara que els anticapita­listes s’hi oposin.

Per què? El Govern ha vist que tant el PSC com els comuns estan disposats a recollir el testimoni de la CUP. “L’única opció és la CUP”, va tornar a dir ahir el conseller d’Economia, Jaume Giró, davant la premsa després de presentar uns pressupost­os que preveuen una xifra rècord de despesa: 38.139 milions d’euros, 5.618 milions més que en els vigents. Però tot seguit va arribar l’advertènci­a de Giró: “En veure aquests pressupost­os i el tarannà que tenen a favor de la reactivaci­ó social i econòmica, estic segur que [el PSC i els comuns] s’abstindrie­n”.

Un si no hi sou vosaltres hi seran ells en tota regla. Això sí, Giro va deixar clar que en cap moment s’ha assegut a parlar amb el PSC i els comuns.

“Pressupost­os o pressupost­os”, va reblar el conseller emulant el “referèndum o referèndum” de Carles Puigdemont el 2016.

Un avís que no va passar per alt la CUP. Tot i així, els cupaires ahir no van atiar el foc. Es van limitar, en boca del diputat Xavier Pellicer, a recordar que no els ha agradat que el Govern presenti l’avantproje­cte sense tenirlos lligats amb la seva formació. Un procedimen­t que, a parer de Pellicer, “és arriscat” si el que vol veritablem­ent el Gabinet de Pere Aragonès és aprovar els pressupost­os amb la CUP.

A l’altra banda hi ha els socialiste­s i els comuns, que mantenen tots els escenaris oberts, però per decantar la balança demanen poder negociar algunes partides que no són del seu grat. Per part del PSC, la seva portaveu Alícia Romero va ser explícita ahir: “Per nosaltres no quedarà”, però “Catalunya no només necessita pressupost­os, sinó que necessita uns bons pressupost­os”, va advertir.

Ni Romero ni el portaveu dels comuns, David Cid, van voler avançar el paper que tindran els seus partits en la tramitació i en la votació final dels comptes. La socialista va recordar la funció d’oposició que exerceix el seu grup i va donar una de freda i una de calenta en espera del que faci la CUP. “No podem tenir més pròrrogues, ara bé, veurem com avancen els esdevenime­nts”, va defugir. I Cid va oferir parlar-ne: “Som on érem. Els estudiarem i si hi ha negociació marcarem la nostra posició final”.

La decisió del partit de Salvador Illa estarà condiciona­da pel que facin els cupaires. De moment, els dos partits es repel·leixen com l’aigua i l’oli, com va evidenciar Romero: “El Govern ha de decidir entre la radicalita­t, incertesa i inestabili­tat o la centralita­t, certesa i estabilita­t que represente­m”.

El PSC i els comuns també van coincidir a criticar Junts per la “incoherènc­ia” i la “hipocresia” d’esmenar els comptes de l’Estat, gràcies als quals els catalans compten amb la despesa rècord que va destacar Giró.

El PSC adverteix que no li agraden els comptes, però deixa “tots els escenaris oberts” en espera dels esdevenime­nts

 ?? KN
   
EP ?? Alícia Romero (PSC) i David Cid (En Comú Podem) ahir al Parlament de Catalunya
KN EP Alícia Romero (PSC) i David Cid (En Comú Podem) ahir al Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain