La Vanguardia (Català-1ª edició)

Flaquesa europea amb la pandèmia

-

Segons l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), Europa torna a ser l’epicentre de la pandèmia de la covid, on pot causar mig milió de morts en tres mesos. Sense cap ànim xovinista, es pot afirmar que la situació a Espanya és ara la millor d’Europa. La incidència acumulada supera lleugerame­nt aquí els 50 casos per cada 100.000 habitants. Mentrestan­t, en països com Alemanya, amb un comportame­nt exemplar a l’inici de la pandèmia, aquest paràmetre ja supera els 200.

En aquests moments de la pandèmia ja sabem que els països on creix més solen ser aquells on la campanya de vacunació ha progressat menys. Tant és així que a Alemanya la present onada (en el seu cas, la quarta) es coneix com “la pandèmia dels no vacunats”. I no pas perquè siguin pocs els que han rebut la immunitzac­ió –el 67% dels alemanys tenen la pauta completa–, sinó perquè aquest percentatg­e és insuficien­t. A Alemanya queden per vacunar 16 milions de persones de més de 12 anys. Són massa persones.

Alemanya, malgrat la seva incidència acumulada, no és ni de bon tros el país que està en la pitjor situació. Rússia, Romania o Bulgària, amb un 32%, un 30% i un 22%, respectiva­ment, de ciutadans vacunats, tenen les ucis col·lapsades. No hi ha justificac­ió, ara que hi ha eines a l’abast contra la covid, perquè aquests i altres països pateixin avui fases greus de la malaltia.

Tants mesos de pandèmia ens han permès aprendre algunes coses. La primera és que cap país no s’ha de vantar de tenir una situació conjuntura­l millor, ja que aquesta pot cedir pas ben aviat a una altra de signe preocupant. La segona, i més important, és que la vacunació, malgrat no aconseguir frenar del tot la malaltia, garanteix una disminució dels efectes més greus. Com més vacunació, menys problemes i menys morts. Ja ho sabem del cert.

El nombre de persones mortes per la covid ja supera al món els cinc milions, segons xifres oficials, tot i que es tem que de fet sigui superior. Aquesta dada incontesta­ble contrasta amb la presència de col·lectius negacionis­tes que es resisteixe­n a ser vacunats, i que en alguns països són nombrosos. Potser ha arribat l’hora de fer-hi front amb més determinac­ió, amb restriccio­ns de moviments per reduir el risc de contagi. A Itàlia, un altre dels països ara en bona situació, ja s’ha prohibit als antivacune­s manifestar-se al carrer. La pandèmia continua, i per combatre-la cal vacunar tota la població i mantenir tant sí com no les mesures preventive­s.

No hi ha justificac­ió per als països on creix la covid, amb les eines de què disposem ara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain