La Vanguardia (Català-1ª edició)

El dret, garantia de convivènci­a

- Lluís Foix

Es queixa l’editoriali­sta de The Economist que Boris Johnson tracta amb menyspreu els anomenats controls i balanços del sistema britànic perquè frenen l’Executiu per dur a terme accions que voregen la il∙legalitat o són impròpies d’un govern democràtic. Sembla com si el dret i les regles fossin per als perdedors. Els que guanyen, com va passar amb el Brexit o amb Donald Trump, poden permetre’s mentir i alterar la veritat dels fets.

La deriva d’infravalor­ar el dret és la porta d’entrada de tics totalitari­s que convé denunciar abans que es converteix­in en un pensament generalmen­t acceptat. No és una casualitat que una de les debilitats del pensament marxista hagi estat la subestimac­ió del dret, que era considerat sovint com una simple subestruct­ura de les democràcie­s o un formalisme conservado­r per naturalesa.

Els dos sistemes totalitari­s del segle passat van sobreposar la voluntat d’un poble pur o la construcci­ó de l’home nou al dret de les minories i a la primacia de lleis justes sobre accions abusives dels governs. Escriu Claudio Magris que, durant la República de Weimar, els demòcrates alemanys apel∙laven a les lleis positives que castigaven les creixents violències antisemite­s, mentre que juristes i intel∙lectuals de tendències nazis afirmaven que aquelles mateixes lleis no corresponi­en al sentiment arrelat al poble alemany.

Però durant el nazisme els que apel∙laven a les “lleis no escrites dels déus”, remuntant-se a l’Antígona de Sòfocles, eren els que s’oposaven a Hitler en contra de les lleis racials del règim.

Tot avançant pel segon volum de la història del naixement del feixisme i de la presa del poder de Mussolini, en una obra extraordin­ària d’Antonio Scurati, El hombre de la providenci­a, es descriu la matança de Florència el 1925 quan Mussolini havia autoritzat que s’eliminessi­n maçons i comunistes fent servir qualsevol mitjà, ja fos el foc purificado­r, els vidres trencats, la porra o el tret de pistola. Tot s’hi valia.

Llegint la història dels gulags d’Anne Applebaum, premi Pulitzer del 2004, es descobreix amb horror el patiment i la mort de centenars de milers de russos que van ser purgats o assassinat­s per ordre de l’estructura del terror organitzad­a per Stalin.

Les lleis justes defensen els més febles i els protegeixe­n dels abusos dels poderosos. En aquest sentit és molt estimulant veure com les sentències judicials, per molt discutible­s que siguin i al marge de la biografia dels magistrats, es compleixen. Aquest principi ha prevalgut en les democràcie­s liberals, encara que ara sembla estar en discussió o en crisi, precisamen­t a la Gran Bretanya i als Estats Units, països on aquesta doctrina s’ha aplicat històricam­ent amb més rigor.

Espanya ha aportat poc al dret polític internacio­nal modern. Precisamen­t per això cal ressaltar com l’acceptació de les sentències que han afectat molts alts representa­nts de governs centrals i autonòmics, de pràcticame­nt tots els colors, s’han complert totalment o parcialmen­t. Les lleis es poden abrogar o canviar perquè no són eternes, però incomplir les vigents és un despropòsi­t que va contra la convivènci­a democràtic­a. Es trenca el principi de legalitat que ho aguanta tot.

Hi ha força corrupció en la política, certament, però és reconforta­nt comprovar com els delictes de corrupció són perseguits i jutjats, amb les garanties jurídiques pertinents. Hem vist diversos ministres a la presó durant mesos i anys. Els casos que afecten el PP encara no estan tancats. El Govern Sánchez ha hagut de canviar en pocs dies la llei de les plusvàlues arran d’una sentència adversa del Tribunal Constituci­onal. I ho ha fet en el termini d’una setmana.

Qualsevol sentència o directiva europea és també d’obligat compliment perquè sabem que si arribéssim a quedar fora del circuit jurídic i polític de la Unió Europea podríem repetir episodis molt tristos de la nostra història. Som europeiste­s, com els alemanys, perquè l’alternativ­a és massa inquietant. Per això és tan preocupant la posició de Polònia i Hongria desafiant les lleis europees que s’havien compromès a complir.

La llei no és un instrument de revenja, sinó un simple restablime­nt de l’observança del dret del qual depenen la llibertat i la seguretat de tots.

Les lleis es poden abrogar o canviar, però no es poden incomplir per la decisió dels governs

 ?? SIMPLEIMAG­ES / GETTY ??
SIMPLEIMAG­ES / GETTY
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain