La Vanguardia (Català-1ª edició)

Defensa de Frankenste­in

- Fernando Ónega

Com diria el pare de Julio Iglesias, és “raro, raro, raro” que els pressupost­os de l’Estat ningú no els hagi anomenat encara pressupost­os Frankenste­in. Perquè de mèrits, allò que se’n diu mèrits, en tenen almenys dos. Primer, perquè van ser compostos amb les aportacion­s d’almenys quatre forces polítiques: PSOE, Unides Podem, Esquerra, PNB, i no cito Bildu, perquè, encara que es digui que Sánchez ha pactat “amb els terroriste­s”, no aconseguei­xo veure encara cap concessió a aquest partit, tret que sigui secreta i tingui raó Otegi al parlar dels presos. I segon, perquè els coautors dels comptes continuen exigint condicions que majoritàri­ament seran acceptades pel Govern central. Fins i tot diuen que, si no s’accepten, no hi haurà pressupost­os.

No cal dir, perquè es publica cada dia, que aquesta singular relació d’amistat-pressió, que de vegades té ingredient­s de xantatge, té escandalit­zada l’Espanya més ortodoxa.

Sempre és millor tenir els independen­tistes participan­t en tasques col·lectives que aïllats

Una de les preguntes més amables que es deixen anar en discursos i articles és com es pot pactar la política econòmica de l’Estat amb els que busquen la destrucció o la ruptura d’aquest Estat. I una de les acusacions també més amables que es fan al senyor Sánchez és que no té escrúpols per entendre’s amb “aquesta tropa” amb l’única finalitat de mantenir-se en el poder.

Aquest cronista, que de vegades també té aquests rampells, confessa que, posats a buscar aliances, l’any passat hauria preferit l’acord amb Ciutadans i enguany seria desitjable algun consens amb el PP. Però, com que és impossible, sent la necessitat de dir quatre coses. Primera, que els partits del sí no són invenció del sanchisme, sinó forces legals que represente­n una part de la societat. Segona, que alguns són independen­tistes, però sempre serà millor tenirlos participan­t en tasques col∙lectives que aïllats i consideran­t aliè tot el que és estatal. Tercera, que és preferible l’estabilita­t que proporcion­en al balanceig de la repetició constant d’eleccions, que seria l’alternativ­a. I quarta, una petició: que aquests independen­tistes, si tenen l’oportunita­t d’obtenir beneficis, no abusin del seu privilegi. Si n’abusen, resulta inevitable una correspond­ència de rebuig social. Si no ho fan, fins i tot poden aconseguir una certa empatia de la resta del país.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain