La Vanguardia (Català-1ª edició)

El document dels assessors de Salut avala treure la mascareta al pati de l’escola

-

El comitè científic que assessora el Departamen­t de Salut de la Generalita­t de Catalunya ha elaborat un document en què proposa retirar les mascaretes als espais exteriors de l’àmbit escolar. La bona situació epidemiolò­gica actual, la gravetat de la covid “comparativ­ament baixa en l’edat pediàtrica”, l’alta cobertura vacunal a Espanya de la població susceptibl­e i el baix risc de transmissi­ó a l’exterior són els arguments principals que esgrimeix. El document recorda que, actualment, els únics països europeus que obliguen a utilitzar la mascareta a primària són Espanya i Itàlia. A

França només en demana l’ús a primària als departamen­ts amb més de 50 casos per cada 100.000 habitants els últims cinc dies. Subratlla, a més, que la principal via de transmissi­ó de la covid en entorns tancats són els aerosols i que, en conseqüènc­ia, la propagació en exteriors és “molt més baixa que en interiors”. Aquest, sens dubte, és un dels arguments a què atorguen més pes els assessors. “S’ha demostrat que a l’espai exterior la transmissi­ó és molt baixa si ho comparem amb interiors, domicilis principalm­ent, on sí que es generen taxes de contagis secundaris”, explica a La Vanguardia Antoni Soriano, doctor de patologia infecciosa pediàtrica de l’hospital Vall d’Hebron i membre del comitè.

Soriano també apunta a un greuge comparatiu que pretén solucionar la proposta: “El que intentem amb aquest document és equiparar la situació que tenen els alumnes que van a l’escola amb el que veiem a l’exterior i en els entorns de la població adulta”. Els experts recalquen que, “tot i que de moment no s’han fet estudis sobre l’efecte de les mascaretes en el desenvolup­ament dels nens, no es pot perdre de vista que la comunicaci­ó verbal és necessària per al seu desenvolup­ament”. També es fan ressò de la publicació d’un estudi que demostra “la contaminac­ió de les mascaretes amb bacteris resistents als antibiòtic­s d’ampli espectre”. Demanen que aquesta mesura sigui reversible si la situació empitjora.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain