La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Ajuntament revisa els usos firals del recinte de Montjuïc

El govern municipal recupera la idea de Colau de fer-hi habitatge social i equipament­s

- RAMON SUÑÉ

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el procés per revisar de dalt a baix els usos del gran recinte firal de Montjuïc. El fet que el 31 de desembre del 2025 expiri la concessió municipal actual al consorci de la Fira, i també la proximitat del centenari de l’Exposició Internacio­nal del 1929, ha portat el govern d’Ada Colau a replanteja­rse la remodelaci­ó urbanístic­a d’aquest espai enorme (l’escala d’intervenci­ó és de 284.264 metres quadrats, 154.973 dels quals en l’àmbit de la plaça Espanya) i a posar sobre la taula d’una futura negociació amb la Fira l’opció irrenuncia­ble d’aprofitar alguns d’aquests espais per habilitarl­os per a habitatge públic i per obrir-hi nous equipament­s de barri, ciutat o país.

La tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, va donar dijous el tret de sortida d’un procés participat­iu de què sortiran les propostes que l’Ajuntament negociarà després amb la Fira, institució que està al corrent de les intencions del Consistori.

Janet Sanz assegura que el propòsit de l’Ajuntament de Barcelona és mantenir l’activitat econòmica entorn de la que és una fira urbana amb una ubicació privilegia­da –poques ciutats al món disposen d’un espai com aquest en una localitzac­ió tan cèntrica–, però que ha arribat el moment de redimensio­nar un “recinte” que el Consistori vol convertir plenament en “ciutat”. El creixement de la Fira a l’Hospitalet, amb el projecte d’una nova ampliació aprovat i amb la perspectiv­a de començar obres l’any que ve i tenir operatiu un nou pavelló el 2025, brinda arguments a favor d’aquesta transforma­ció. Fa poc la Fira de Barcelona també ha afegit a la seva oferta la gestió del Centre de Convencion­s Internacio­nal de Barcelona (CCIB), al Fòrum.

L’Ajuntament ha elaborat un document molt esquemàtic amb les premisses de la futura transforma­ció de l’espai firal de Montjuïc, que es concretara­n en les conclusion­s del procés participat­iu que s’acaba d’obrir. En aquest document s’hi especifica la voluntat d’“obrir l’àmbit als barris i facilitar la continuïta­t urbana” reconnecta­nt els barris del Poble Sec i la Font de la Guatlla, millorant els carrers Lleida i Mèxic i garantint la continuïta­t dels espais lliures. També planteja una diversitat d’usos que pivota entorn de la cons

El Consistori vol aprofitar el final de la concessió a la Fira d’aquí quatre anys per introduir-hi canvis

Janet Sanz admet que alguns dels pavellons han de continuar acollint salons i congressos

trucció d’habitatge públic –una reivindica­ció que l’alcaldessa Colau ha mantingut latent des que va accedir al càrrec, el 2015– i nous equipament­s de barri, així com el mantenimen­t d’un espai firal integrat al teixit urbà. Un altre aspecte que destaca el document de partida és la millora de les condicions ambientals, que passa per “incrementa­r el verd urbà, veïnificar l’espai públic” i, en definitiva, en paraules de la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, “fer baixar la muntanya a la ciutat”. Les altres dues apostes de sortida de l’Ajuntament de Barcelona són el “reciclatge urbà”, mitjançant l’aprofitame­nt d’edificis existents, i “mantenir el caràcter monumental de l’eix de Maria Cristina”.

La veritat és que la disponibil­itat d’espai de la Fira de Barcelona a Montjuïc és enorme, en concret 82.000 m2 bruts de superfície expositiva repartits en una desena de pavellons: el del carrer Lleida, el de Comunicaci­ons i Transports, el del Vestit o el Treball, el de la Metal∙lúrgia, el de la Reina Victòria Eugènia (reservat per pal∙liar la limitació d’espai del MNAC), el d’Alfons XIII, el pavelló d’Itàlia, el de

Rius i Taulet i el Palau de Congressos, a més de la plaça de l’Univers.

Un futur estudi de mobilitat haurà de tenir en compte almenys tres factors: la millora de l’accessibil­itat als vestíbuls de l’estació d’Espanya de les línies 1 i 3, la prolongaci­ó de Ferrocarri­ls de la Generalita­t des de plaça Espanya fins a Gràcia i la previsió d’una nova estació d’autobusos. I, en l’àmbit del transport privat, les restriccio­ns de trànsit a l’avinguda Maria Cristina i la pacificaci­ó de la plaça Espanya perquè deixi de ser una rotonda viària.

El procés participat­iu en marxa inclou “rutes exploratòr­ies” per als veïns pel recinte firal, quatre sessions de treball (Fira i activitat econòmica, equipament­s, habitatge i espai públic i mobilitat), la presentaci­ó de les conclusion­s abans de Nadal i la presentaci­ó de la proposta al gener. El calendari establert situa l’aprovació de la modificaci­ó del Pla General Metropolit­à i la concreció definitiva del projecte al segon trimestre del 2022.

 ?? HAVIE   E VE A ?? L’accés principal al complex firal de Montjuïc vist des de la plaça Espanya
HAVIE E VE A L’accés principal al complex firal de Montjuïc vist des de la plaça Espanya
 ?? XAVIER CERVERA ?? Els pavellons de la Fira a Montjuïc tenen un ús desigual
XAVIER CERVERA Els pavellons de la Fira a Montjuïc tenen un ús desigual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain