La Vanguardia (Català-1ª edició)

Michael Keaton no abaixa el ritme

L’actor, que estrena una minisèrie, encara es posa el vestit de Batman 30 anys després

- GA RIEL LERMAN

Al setembre va fer 70 anys i els va fer en una posició molt especial. Amb una filmografi­a que arriba als 90 crèdits, nominacion­s a l’Oscar, Emmy, Bafta i un Globus d’Or, Michael John Douglas ha arribat certament molt més lluny del que hauria pogut imaginar quan vivia envoltat de sis germans grans en un poble de Pennsilvàn­ia.

Tot va començar el dia que el pare, enginyer civil, va guanyar un televisor en un sorteig. Això li va permetre descobrir un món que desconeixi­a, sense sospitar que seria una estrella de cinema durant més de 30 anys, i molt menys que es tornaria ric, amb una fortuna pròxima als 35 milions d’euros. Tot i això, a qui identifiqu­em com a Michael Keaton, ja que va haver de canviar-se el nom quan va descobrir que el fill d’en Kirk ja estava registrat al sindicat d’actors, no li interessa abaixar el ritme.

S’ha passat les últimes setmanes promociona­nt Dopesick: historia de una adicción, una minisèrie de la plataforma Hulu que Disney + estrenarà a Espanya el 12 de novembre, en què encarna un metge que es dedica en cos i ànima a combatre l’epidèmia d’addiccions que va desencaden­ar als EUA l’analgèsic OxyContin, eix d’un judici gegantí que la companyia Purdue Pharma va mirar de contenir proposant de pagar 10.000 milions d’euros.

No li va anar gens malament que a començamen­ts de setembre Netflix decidís pujar, a la plataforma Worth, una pel∙lícula que es va presentar al Festival de Sundance el gener de l’any passat, però que es va quedar dormint el somni dels justos per la pandèmia. Allà Keaton hi encarna l’advocat Kenneth Feinberg, encarregat de repartir compensaci­ons a les famílies dels morts als atemptats de l’11 de setembre del

A ‘Dopesick, historia de una adicción’ encarna un metge que lluita contra l’addicció als opioides

2001. A més a l’agost se’l va poder veure als cinemes amb La protegida, una pel∙lícula d’acció dirigida per Martin Campbell i protagonit­zada per Maggie Q en què es va donar el gust d’encarnar un malvat.

Halloween també li torna vigència cada any , ja que la nit del 31 d’octubre són molts els que van homenatjar el delirant personatge que va interpreta­r a Bitelchus i que 33 anys després de la seva estrena continua de moda. No gaires saben que Keaton, que es va iniciar en la comèdia de stand- up, va tenir carta lliure per part del director Tim Burton per improvisar amb el seu personatge i va ser responsabl­e de la seva cabellera i vestimenta. Potser la raó que avui continuï sent famós és que no es va acontentar mai de ser un astre de la comèdia i es va arriscar amb papers dramàtics i tot allò que impedís l’encasellam­ent.

El xou continuarà els pròxims mesos, quan al gener Sony estreni

Morbius, la seva nova pel∙lícula en la línia de Venom: let there be carnage, un dels pocs títols que des de començamen­t d’any ha fet saltar la taquilla internacio­nal. Malgrat que allà tot el pes recau en Jared Leto, que interpreta el superheroi vampir, Keaton té una altra oportunita­t per connectar amb els joves, cosa a què també ajudarà la seva petita participac­ió en la versió cinematogr­àfica de The flash, dirigida per l’argentí format a Barcelona Andy Muschetti i que arribarà als cinemes d’aquí un any. El curiós és que aquí, Keaton tornarà com a Batman, sens dubte el seu personatge més popular, que va encarnar als dos films dirigits per Tim Burton el 1989 i el 1992.

En una entrevista a la CBS a la hisenda de 228 hectàrees que té a Montana, l’actor es va vantar que pot posar-se el vestit després de tants anys sense problema. De fet, al llarg dels 28 anys que fa que viu allà, cada vegada que la seva autoestima entra en crisi es posa la roba de l’home ratpenat, segons va explicar a Jimmy Kimmel en una altra entrevista: “Quan em sento insegur me’l poso. Em fa sentir molt millor. I de tant en tant surto a caminar així pel barri. Creu-me que quan les coses es tornen una mica complicade­s me’l poso, i tot es tranquil∙litza”.

 ?? SHANNON F NN ?? El b   D pesicksrra, Ksaton a Dopesick, i a pa drsta, a pesitrsna deacksita miniièris a Waihington peoctkbrs
SHANNON F NN El b D pesicksrra, Ksaton a Dopesick, i a pa drsta, a pesitrsna deacksita miniièris a Waihington peoctkbrs
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain