La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pandèmia redueix un 21% la taxa d’emprenedor­ia a Catalunya

La crisi dispara del 17% al 48% les persones que emprenen per necessitat el 2020

- BLANCA GISPERT

La crisi de la pandèmia ha frenat l’activitat econòmica i una de les conseqüènc­ies ha estat la caiguda de la taxa d’emprenedor­ia, que mesura les persones que tenen negocis de 0 a 3,5 anys de tot tipus de sectors, des d’un bar a una botiga o una start- up. A Catalunya, aquest índex ha caigut un 21%, passant de representa­r el 8,3% al 6,6% de la població catalana. Per demarcacio­ns, a Barcelona la taxa és del 6,9%, a Girona del 5,9%, a Lleida del 4,4% i a Tarragona del 6,7%.

Són dades de l’informe Global entreprene­urship monitor 20202021, presentat ahir en el marc del congrés Biz Barcelona. És un estudi anual que s’elabora a partir d’una metodologi­a estàndard a nivell global i que, a Catalunya, ha dirigit el professor Carlos Guallarte, especialit­zat en emprenedor­ia a la UAB.

A la presentaci­ó, l’autor de l’informe va explicar que “la caiguda registrada a Catalunya va d’acord amb la tendència de la resta de països europeus amb ingressos alts”. Si es compara amb altres territoris, la taxa d’emprenedor­ia catalana (6,6%) és més baixa que la mitjana europea (7,4%) però més alta que la del conjunt d’Espanya (5,2%). De fet, Catalunya és la comunitat amb la taxa més elevada, seguida de Cantàbria i Madrid. I és també la que gaudeix d’una valoració més bona sobre el context per crear un negoci. La comunitat obté una nota del 5,2 –davant la mitjana espanyola, del 4,8, i la mitjana europea del, 4,7– gràcies a l’accés a infraestru­ctures i programes governamen­tals (entre d’altres).

Una altra de les conseqüènc­ies més notòries de l’efecte de la pandèmia és que s’ha disparat l’emprenedor­ia “per necessitat”. Del 2019 al 2020, el percentatg­e de persones que tenen un negoci de 0 a 3,5 anys amb l’objectiu de “guanyar-se la vida perquè la feina és escassa” ha crescut del 17% al 48%. “Catalunya és molt dependent dels cicles econòmics pel pes de la indústria i del turisme”, segons Guallarte. Mentrestan­t, els empresaris que busquen “crear una gran riquesa” han caigut del 42% al 18% i els que volen “marcar una diferència al món” han baixat del 37% al 23%.

Un altre símptoma de la crisi és que la percepció d’oportunita­ts a Catalunya s’ha enfonsat fins al 19%, davant el 41% de la mitjana dels països de la UE amb ingressos elevats. També és remarcable que la taxa d’emprenedor­ia de persones de 18 a 34 anys ha caigut de l’11% al 5% en un any. La falta de demanda interna també provoca que el 44% d’emprenedor­s no tingui empleats o bé tingui d’1 a 5 treballado­rs (40%). També és preocupant que només un 14% tingui intenció de contractar personal en els propers 5 anys.

A Catalunya hi ha un 6,6% de persones amb negocis de 0 a 3,5 anys, per un 7,4% a Europa i un 5,2% a Espanya

L’emprenedor­ia per part de persones de 18 a 34 anys s’ha enfonsat de l’11% al 5% en un any

Pel que fa a la bretxa de gènere, la taxa d’emprenedor­ia se situa en el 55% a favor dels homes i és més acusada en els emprenedor­s potencials, aquells que volen crear un negoci en els propers mesos. Només el 37% són dones.

Els resultats de l’estudi –que s’ha realitzat partint d’una enquesta a 2.500 persones la tardor del 2020– no va causar excessiva alarma entre els càrrecs públics que van acudir a l’acte de presentaci­ó. El director d’Innovació i Emprenedor­ia de la Generalita­t, Lluís Juncà, va fer ahir una crida a abraçar l’emprenedor­ia en un moment de canvi com l’actual i Javier Villamayor, coordinado­r de l’àrea Econòmica de la Diputació de Barcelona, va destacar que, en aquesta crisi, l’oportunita­t de l’emprenedor­ia es troba en la digitalitz­ació. De fet, Fèlix Ortega, el director de Barcelona Activa, l’agència per al desenvolup­ament local de l’Ajuntament, va assegurar que en els últims mesos han crescut les demandes per crear un negoci en el sector tecnològic, així com en la consultori­a en asseguranc­es i finances. c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain