La Vanguardia (Català-1ª edició)

General Electric es divideix en tres empreses per salvar-se de la crisi

Fundada fa 130 anys per Edison, la firma és sinònim de l’enginy dels Estats Units

- FRANCE C PEIR N

General Electric s’ha fet un tres en un. GE, una de les marques amb més història als Estats Units, per llarg temps exemple de l’enginy d’aquest país, trencarà un imperi més que centenari i es dividirà en tres empreses independen­ts dedicades a la sanitat, l’energia i l’aviació.

El pla s’ha revelat tres anys després que Larry Culp agafés les regnes d’una companyia immersa en problemes. El seu afany s’ha centrat a estabilitz­ar les operacions tot venent-se unitats de negoci i a reduir la càrrega del deute.

El mercat borsari va respondre amb una pujada d’una mica més de la valoració 3% de les accions.

Aquest poderós conglomera­t industrial ha posat el seu segell en productes que van des dels motors d’avions fins a bombetes, electrodom­èstics o màquines de rajos X.

Els seus 130 anys de recorregut tenen un arbre genealògic que es remunta al seu fundador, Thomas Alba Edison. GE en la seva època va ser el gran cim de l’èxit en els negocis. El conglomera­t es va expandir ràpidament a la dècada dels vuitanta del segle passat comandat per Jack Welch, quan va entrar en serveis financers i va aconseguir l’NBC, en un període de forts ingressos per les retransmis­sions esportives i beneficis per als inversors.

Però el desmembram­ent és la culminació d’un llarg procés d’encongimen­t de l’empresa. A aquesta situació s’arriba després d’anys de desinversi­ons i de l’esforç de redefinir-se en un paisatge dominat pels gegants tecnològic­s.

GE ja es va vendre els negocis de locomotore­s i electrodom­èstics per a la llar. També va escindir-hi les operacions comercials de petroli i gas.

Es va amputar a més a més el que en el seu moment va ser el seu braç de serveis financers, que es va convertir en una rèmora per a l’empresa després de la crisi financera del 2008, i va retallar el dividend trimestral a un centau simbòlic per acció. Sota la direcció de Jeff Immel no va recuperar mai l’esplendor de Welch, el seu predecesso­r.

De tot això avui es mantenen tres negocis, aviació, sanitat i energia, que la companyia dividirà en empreses separades.

“Amb la creació de tres indústries líders i globals, cadascuna es pot beneficiar d’un focus més gran, una assignació de capital personalit­zada i una flexibilit­at estratègic­a per impulsar el creixement i el valor a llarg termini per als clients, inversors i empleats”, va assenyalar al comunicat de l’anunci.

“Estem posant la nostra experiènci­a en tecnologia, lideratge i abast global per treballar en un millor servei per als nostres clients”, va subratllar el director executiu, que va assumir el càrrec el 2018.

“El món demana i mereix –va afegir– que fem el nostre millor esforç per resoldre-hi els grans desafiamen­ts”. c

 ?? N Y ?? Larry Culp, director general de General Electric
N Y Larry Culp, director general de General Electric

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain