La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11357

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Flor masculina del magraner, de la carabasser­a i d’altres cucurbitàc­ies. Humitegem les plantes. 2 Encabeix una melodia en un patró amb l’ajut d’un metrònom. Contenidor­s de futures gallines. Est. 3 Cobrellits. Pot ser de gimnàstica o de fusta. 4 Gall escuat. Segellava un comunicat reial. Raül Llopis Torrent. 5 Pot ser una institució o una part fonamental del cos. Volem el cap d’Adenauer. Drogués d’Opisso.

6 Sofre. El deixà per mort. Car com una mala cosa. 7 El déu Odin foragita un romà. Els busquen els nadons per posar-se a xumar. Mamo sense ajuntar mai els llavis.

8 El que feia vi. Principi químic. Transpiris de manera força helvètica. Centúria. 9 Hàbits. Començamen­t. 10 Ens és proper, però compartit. Associació d’aparcament­s gratuïts. Comença a mofar-se’n. 11 Tots. Assistíssi­m a la santa missa. En Mancini diu que no és cap home. 12 Barris jueus. Unitat d’intensitat per il·luminar Mary Santpere. Vós en plena apnea. 13 Cavitat que té una membrana fina. Ben seriosamen­t relatives al sèrum. 14 Trigada. Resolc un problema que ningú no sabia solucionar.

VERTICALS 1 Propensos a provocar baralles. Sotmès a l’acció dels batans que en neguen la catalanita­t. 2 Ajudar a la verdiana manera. Relativa a la maduració dels estams i dels pistils d’una mateixa flor en èpoques distintes, la qual cosa fa difícil o impossible l’autopol·linització. 3 Deutora que no vocalitza. Calmats de mena, lents. Alienarà les vocalistes perquè fugin. 4 Endolcit. Neci. 5 Làdan. Treballa amb afany.

6 Disjunció que els cagadubtes fan anar molt sovint. Sí provençal. Palmeretes. Principi administra­tiu. 7 Cultiva les terres d’en Conrad. En Guim foragita l’amic romà. Bo. Acaba com comença. 8 Aquest és dels que ho fa servir. Sagins d’ensaïmada. 9 La nota musical més vàcua. Que té venes. En Gamper encaputxat. 10 Enravenada com la Frankel. Emprenyada. Eremites gens llegendari­s. 11 Al final, era Pangea. Naveguin amb una bomba Orsini a la mà. El metall dels cromats. 12 Arrabasso un lloc que no em pertoca. Mico musical. Ho conec.

13 Est. Plana. Comparteix replà. 14 Canals naturals. En un cert sentit, transformo en substància òssia i us hi implico.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain