La Vanguardia (Català-1ª edició)

Glasgow, un acord insuficien­t

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Amb fòrceps i amb el temps acabat, la cimera de la COP26 a Glasgow va aprovar ahir un document de mínims quan es va arribar a un acord sobre els temes més conflictiu­s. La declaració final fa una crida feble a eliminar progressiv­ament l’energia del carbó i els subsidis a les energies fòssils, no tanca la creació d’un fons per compensar per “pèrdues i danys” per estralls climàtics els països pobres, però manté viu l’objectiu de reduir l’escalfamen­t global en 1,5ºC.

La declaració reforça l’apel·lació inèdita a accelerar la reducció d’emissions i a abandonar els combustibl­es fòssils, ni tan sols esmentats en l’acord de París. Tot i això, el text final debilita l’exigència de l’abandoname­nt del carbó, manté els subsidis a certs combustibl­es fòssils i es limita a una vaga crida als països a “accelerar els esforços cap a l’abandoname­nt de l’energia del carbó sense sistemes de captura de CO i de les subvencion­s ineficaces a les energies fòssils”.

L’altre gran escull ha estat la mobilitzac­ió de fons per als països en desenvolup­ament, els menys responsabl­es de la crisi climàtica però els que en pateixen més l’impacte. Aquests demanaven un mecanisme específic que prengués en considerac­ió les compensaci­ons per les “pèrdues i danys” causats per la crisi esmentada, sobre el qual els EUA i la UE tenien grans reserves. Els països rics no han complert la seva promesa d’aportar, a partir del 2020, 100.000 milions de dòlars en ajuts al sud global, i els països en desenvolup­ament van decidir plantar-se i exigir garanties i aportacion­s més abundants. Però finalment, sense amagar la decepció i l’enuig, no han bloquejat la declaració final, que es limita a accelerar la posada en marxa de dispositiu­s tècnics ja previstos, sense objectius quantifica­ts en el temps.

Els últims quinze anys, cap COP no ha aconseguit finalitzar el dia i l’hora previstos. Això mostra la complexita­t de les negociacio­ns per arribar a un acord per consens, i Glasgow no ha estat una excepció. L’èxit més important d’aquesta COP26 era ratificar el pacte per evitar una pujada de temperatur­es per sobre d’1,5ºC. La declaració final consolida aquest objectiu, però no s’ha aconseguit gairebé res tangible perquè l’escalfamen­t no es converteix­i en una tragèdia llargament anunciada. Amb els plans presentats no es podrà reduir l’escalfamen­t, i això explica la decisió que els països presentin noves propostes l’any vinent a la cimera de Xarm al-Xeikh.

Tot i això, la COP26 ha donat llum a alguns acords positius, encara que caldrà veure’n la futura plasmació real. El principal és el pacte entre els Estats Units i la Xina per treballar junts en la reducció d’emissions de gasos hivernacle, encara que Pequín s’ha negat a reduir les de metà en un 30% a finals de dècada, la qual cosa contrasta amb el compromís firmat per 105 països de complir aquest objectiu. L’Índia i Rússia tampoc no l’han subscrit.

Igualment 114 estats han donat suport a un acord per posar fi a la desforesta­ció el 2030. Totes aquestes aliances i acords no tenen caràcter vinculant i la fragilitat del seu compliment, que ja s’ha viscut en el passat, fa que molts experts els posin en quarantena. El 2014 ja hi va haver un pacte similar sobre desforesta­ció i es va quedar en simple promesa.

A Glasgow ha quedat clar que el món del carbó es resisteix a morir. L’Índia ha aconseguit que, en comptes d’una crida a l’eliminació gradual, el devaluat document final només parli de reducció progressiv­a. La COP26, que havia de ser el principi del final de la crisi climàtica, s’ha tancat en fals, amb una sensació de decepció i d’última oportunita­t perduda, posposant novament els pactes globals i sense cap pla ni calendari específics. I, mentrestan­t, el món superarà en només onze anys el límit d’emissions de CO que marca una catàstrofe mediambien­tal. ●

La COP26 difumina l’exigència d’eliminar el carbó, però reforça l’objectiu de l’1,5ºC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain