La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’imperatiu del diàleg

- Informació elaborada per: ALBERT BATLLE, JOSEP MARIA CARBONELL, EUGENI GAY, DAVID JOU, JOSEP MIRÓ ARDÈVOL, MARGARITA MAURI, MONTSERRAT SERRALLONG­A, FRANCESC TORRALBA

Fa quaranta anys, Jürgen Habermas va publicar la seva obra magna, Teoria de l’acció comunicati­va, un dens tractat filosòfic sobre les condicions de possibilit­at del diàleg. Qui hagi llegit atentament els dos volums d’aquest pensador alemany, sabrà que l’art de dialogar no és fàcil i que molt sovint fracassa perquè, senzillame­nt, no es donen les condicions bàsiques perquè tingui lloc. Ho subratllem perquè sovint es frivolitza amb el diàleg i es presenta com la solució màgica a tots els nostres problemes socials, polítics, econòmics, culturals o religiosos.

Jürgen Habermas i Joseph Ratzinger van dialogar a fons sobre qüestions gens fàcils i ho van fer educadamen­t i civilitzad­ament tot i que partien de punts de partença i de tradicions filosòfiqu­es molt distintes. No és l’únic diàleg que cal ressaltar. És bo recordar el mític diàleg a la BBC entre Bertrand Russell i Frederick Copleston sobre l’existència de Déu o el que va tenir lloc en començar la postmodern­itat entre Umberto Eco i el cardenal Carlo Maria Martini. Diàlegs sobre temes molt complexos entre interlocut­ors molt allunyats des del punt de vista ideològic.

En un context diferent, també podríem evocar els diàlegs entre el filòsof indi Jiddu Krishnamur­ti i el físic quàntic americà David Bohm, als anys seixanta, que van resultar inspirador­s en temes de ciència i espiritual­itat.

Som capaços de dialogar, de cercar junts solucions a problemes difícils, de trobar àmbits d’intersecci­ó, acords de mínims, tot i que siguin provisiona­ls, però que permetin desencalla­r assumptes difícils pensant en el bé comú. Tot diàleg, però, requereix d’una ascètica, d’un exercici de confrontac­ió amb un mateix i amb els propis arguments, exigeix una cura d’humilitat i el reconeixem­ent de l’altre com a interlocut­or vàlid, com algú de qui podem aprendre i no com algú que ha de ser convertit, colonitzat intel∙lectualmen­t.

El papa Francesc ha convertit el diàleg en una peça nuclear del seu magisteri, com també ho va fer Joan XXIII i Pau VI. Si prestem atenció als seus ensenyamen­ts, podem espigolar idees que poden ser útils per a diàlegs més enllà de l’esfera confession­al i religiosa, intuïcions que poden catalitzar el diàleg polític, social, econòmic i cultural.

El diàleg, però, xoca amb un munt de barreres invisibles que cal saber entreveure i transcendi­r. Si no som capaços d’anticipar-les, el diàleg es frustra i només queda el desànim, la por, la imposició de la majoria, el desencís de la raó.

Cal vèncer les passions tòxiques que enterbolei­xen la pràctica del diàleg. El diàleg és, essencialm­ent, logos en acció, paraula i raó, un viatge d’arguments que va i ve, cercant de persuadir l’altre amb raons de pes. Quan en aquest viatge hi interferei­xen les passions tòxiques (el pathos), el diàleg es frustra. Allí on hi ha ressentime­nt, por, ira, gelosia, enveja, complex de superiorit­at, arrogància, culpa o remordimen­t, per no dir, odi, el logos es veu devorat pel pathos i el diàleg s’esvaeix. Per això, aquest exercici tan noble que va reproduir bellament Plató en la seva obra i que va encarnar Sòcrates a l’àgora exigeix una ascètica en tots els interlocut­ors que hi prenen part, una anàlisi profunda de les intencions que es proposen, de les expectativ­es i de les formes com s’ha d’articular. Els ha d’unir la voluntat nítida d’assolir el bé comú.

En el vertader diàleg no hi ha vencedors, ni vençuts. L’interlocut­or que s’asseu a la taula de diàleg ha de ser capaç de reconèixer, si s’escau, que l’altre pot tenir raó i ell estar equivocat, però aquesta operació és inviable, si hom no s’exerceix en la humilitat i no té obertura de mires.

Som capaços de fer-ho, la història ens en dona exemples lluminosos.

 ?? J.L.CEREIJIDO / EFE ?? Umberto Eco i el cardenal Carlo Martini
J.L.CEREIJIDO / EFE Umberto Eco i el cardenal Carlo Martini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain