La Vanguardia (Català-1ª edició)

El debat energètic

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

L’augment del cost de l’electricit­at, que l’últim any ha estat a Espanya d’un 63%, ha conscienci­at la gran majoria de ciutadans d’aquest país sobre els problemes associats a l’energia, a la possible carestia i a la insostenib­ilitat d’uns preus disparats. Però les darreres setmanes s’han succeït les notícies i les anàlisis que projecten la qüestió energètica molt més enllà de l’àmbit domèstic i en ressalten la dimensió estratègic­a global.

Primer van ser les diferèncie­s entre el Marroc i Algèria, que s’han traduït en importants alteracion­s en el sistema de transport del gas algerià a països europeus. A prop de l’hivern, aquesta notícia ha fet témer per la distribuci­ó d’aquest combustibl­e, malgrat que Algèria ha tranquil∙litzat els seus clients i ha recorregut a vies de lliurament alternativ­es. Després va arribar la crisi, encara oberta, a la frontera de Bielorússi­a amb Polònia, en un marc de tensions entre Rússia i la Unió Europea, que dijous va propiciar unes declaracio­ns del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, en què insinuava la interrupci­ó del subministr­ament de gas rus amb destinació als països europeus. L’endemà, fonts russes van desmentir Lukaixenko, reivindica­nt la seva serietat a l’hora de complir amb els compromiso­s comercials adquirits i assenyalan­t, per tant, que no hi hauria talls.

A més de aquests conflictes conjuntura­ls, cal atendre la qüestió de fons. I aquesta és, d’una banda, la dependènci­a de països com Alemanya del gas rus. O, de l’altra, l’aposta francesa per l’energia nuclear, que ve de lluny, s’ha vist reforçada amb unes declaracio­ns recents d’Emmanuel Macron en què anunciava la construcci­ó de noves centrals, i reflecteix el desig francès de sobirania en matèria energètica. Aquestes paraules del president francès van ser contestade­s per països com Alemanya, Àustria, Dinamarca, Luxemburg i Portugal. I, en conseqüènc­ia, van obrir una bretxa preocupant entre els dos motors principals de la Unió Europea, Alemanya i França, que no solen enfrontars­e a causa de qüestions d’aquesta mena, la qual cosa causa alguna inquietud respecte a la cohesió europea.

En síntesi, podríem dir que l’energia s’ha estat encarint, que el subministr­ament continua subjecte als vaivens de la geopolític­a, que vivim una etapa de transició cap a les energies netes i que encara som molt lluny d’assolir els objectius que han perseguit els reunits durant les dues últimes setmanes a Glasgow.

En aquesta conjuntura, hi ha algunes certeses i força incertitud. Entre les certeses figura la necessitat d’anar reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle, fet que suposa a mitjà termini abandonar l’ús dels combustibl­es fòssils i, abans, avançar a grans passos cap a la plena descarboni­tzació de la indústria. En paral∙lel hi ha la necessitat de guanyar terreny, progressiv­ament, per a les energies netes. I la d’assegurar un subministr­ament energètic sense el qual el col∙lapse de la societat seria inevitable. En el capítol de la incertitud cal esmentar la possibilit­at de revisar la viabilitat d’energies com la nuclear, objecte de fort rebuig en molts països, en particular a Alemanya, i també a escala mundial després d’accidents com el de Fukushima. Però tornada a avalar clarament pel Govern de França.

La qüestió energètica té moltes facetes. És aconsellab­le afrontar-les totes amb afany de progrés i sense reserves. Europa ha d’aspirar a la independèn­cia energètica en un marc de transició cap a les renovables. I, fins que no legisli en aquest àmbit, no pot descartar que una energia nuclear més segura sigui part de la solució de futur. ●

Cal afrontar la qüestió energètica amb afany de progrés i sense reserves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain