La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid torna per Nadal

-

Als últims 28 articles d’aquesta secció, qui firma això havia evitat escriure’ls sobre la covid, perquè la pandèmia estava sota control. Avui ja no puc mantenir el mateix criteri i he de tornar-hi, malgrat que estem en una situació molt millor que en mesos anteriors. No es tracta de fer alarmisme, sinó d’intentar ser el més rigorós possible sobre la situació d’aquesta malaltia.

Per començar, els recomano que no es perdin el mapa d’Europa que publiquem avui a La Vanguardia i que confirma el lideratge d’Espanya i Portugal com els països amb més percentatg­e de població vacunada amb la pauta completa contra la covid. És lògic que a Europa s’hagi disparat la preocupaci­ó per la nova onada que s’acosta en coincidènc­ia amb el descens de les temperatur­es. En gairebé tots els països s’han extremat les mesures per obligar els no vacunats que s’inoculin d’una vegada per totes: des de prohibir votar i reduir el salari als diputats no vacunats a Letònia fins a obligar els funcionari­s a presentar un certificat covid per poder anar al seu lloc de treball a Itàlia.

Al nostre país, la situació és molt millor, però seria un greu error tornar-nos a confiar. Tenim una vasta experiènci­a d’avenços i retrocesso­s en la lluita contra la pandèmia per prendre’ns a broma el que passa en altres països del nostre entorn i pensar que nosaltres som invencible­s. La sisena onada ja és aquí i la covid va creixent de nou: les hospitalit­zacions ja han crescut un 30% en dues setmanes a Espanya. S’ajunten diversos factors que cal tenir en compte: l’efectivita­t de les dues primeres dosis es va acabant; encara hi ha quatre milions de ciutadans que no han volgut vacunar-se, i s’apropa el pont de la Constituci­ó i les festes de Nadal, dates que van provocar un significat­iu augment dels casos l’any passat.

De moment, el País Basc serà la primera comunitat espanyola que farà marxa enrere i anunciarà noves restriccio­ns. Tenim al nostre abast no estendre-les a la resta del país. Torna a tenir sentit l’ús de les mascaretes i, potser, ha arribat l’hora d’imposar el passi covid per garantir la seguretat dels que sí que s’han volgut vacunar.

 ?? ?? Jordi Juan Director
Jordi Juan Director
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain