La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bloqueig al 15-N a Cuba

El Govern de Díaz-Canel frena la protesta amb arrestos i actes d’intimidaci­ó

- FERNANDO GARCÍA

De portes enfora, els governants cubans van provar de mostrar-se segurs de si mateixos davant la convocatòr­ia, ahir, de les marxes del 15-N per la llibertat i els drets dels cubans. “Estem tranquils, atents i alerta”, va dir el president Miguel Díaz-Canel en vigílies de les manifestac­ions. Però la preocupaci­ó per l’empenta del moviment es va fer ahir evident des de primera hora del matí. Cotxes patrulles per tota la ciutat, grups de policies a cada cruïlla del Malecón i altres avingudes principals, així com nombrosos agents de la seguretat vestits de civil –encara que plenament identifica­bles–, conformave­n el ferri dispositiu de control per tallar tota manifestac­ió. Hi va haver nombroses detencions. Alhora, militants del Partit Comunista, integrants de les anomenades brigades de reacció ràpida i –de nou– agents de paisà barrejats amb ells muntaven “actes de repudi” als habitatges dels promotors de les mobilitzac­ions, actes amb què també els van impedir sortir de casa seva. Va ser un bloqueig en tota regla.

La jornada va començar amb arrestos. El vicepresid­ent del Consell per a la Transició Democràtic­a, Manuel Cuesta Morúa, va ser detingut quan sortia de casa a la una del migdia, dues hores abans del moment en què havien d’arrencar les marxes. Així ho va explicar als mitjans la seva dona, Nairobi Scheri.

A la líder del ja veterà moviment opositor de les Dames de Blanc, Berta Soler, i al seu marit, Ángel Moya, els va passar el mateix així que van trepitjar el carrer. Igual que al dissident Pedro López, sogre d’Andy García Lorenzo, condemnat a set anys de presó per “denigrar” les autoritats i “alterar l’ordre i la tranquil∙litat ciutadana” durant l’esclat social de l’11 de juliol passat, la protesta que va acabar amb centenars de detinguts i de la qual el 15-N ve a ser continuaci­ó. Tant López com altres familiars d’Andy García van patir un acte de repudi o escarni, previ a l’arrest d’aquest, així que van sortir del seu habitatge abillats amb robes blanques i una pancarta amb la llegenda “Llibertat per a l’Andy”.

Les maniobres de prevenció i repressió per bloquejar el 15-N havien començat dies enrere. Diumenge policies de paisà i brigadiste­s del repudi i la “resposta ràpida” van impedir al líder del moviment i portaveu de la convocant plataforma Arxipèlag, el dramaturg Yunior García Aguilera, materialit­zar la marxa en solitari amb què pretenia fer d’avançada a les protestes d’ahir. L’artista i intel∙lectual que ha aconseguit catalitzar el descontent­ament de les noves generacion­s de l’illa havia de caminar en solitari pel carrer 23 del barri del Vedado, a l’Havana, amb una rosa blanca a la mà. Però no va poder sortir de casa, i encara ahir a la nit el setge el mantenia tancat.

D’acord amb les dades que ahir va publicar l’Observator­i Cubà de Drets Humans (OCDH), l’entitat més reconeguda a l’illa quan es tracta de quantifica­r els actes del Govern contra l’oposició, l’ofensiva encaminada a frenar el 15-N es va traduir en “almenys 200 actes repressius documentat­s entre el dia 13 i ahir al matí”. Entre aquestes accions, l’organitzac­ió va esmentar 49 retencions domiciliàr­ies, 25 amenaces, innombrabl­es talls d’internet i vuit actes de repudi davant les cases d’activistes.

L’OCDH va destacar la participac­ió als actes de l’Oficina d’Afers Religiosos del Partit Comunista de Cuba, que “va amenaçar els sacerdots catòlics Alberto Reyes, Rolando Montes de Oca i Castor Álvarez Devesa que serien detinguts” si insistien a donar suport a la mobilitzac­ió.

L’activista Saily González Velázquez, membre de la plataforma Arxipèlag, va ser objecte del que l’Observator­i va qualificar de “vergonyós acte de repudi” davant el seu habitatge a Santa Clara. Ella ho va descriure així: “Cinquanta esbirros al servei de la dictadura davant de casa meva des de dos quarts de sis del matí. Continuo ferma i amb la intenció de sortir a manifestar-me a les tres de la tarda”. En resposta a una crida de García Aguilera el dia anterior, quan va començar el setge davant el seu edifici, alguns veïns de l’Havana van penjar llençols blancs a la finestra en senyal de protesta pacífica i en demanda de l’alliberame­nt dels presos polítics. El Govern va respondre cobrint les façanes dels edificis oficials amb ensenyes de Cuba.

A les seus ministeria­ls, els funcionari­s van participar en actes de reafirmaci­ó del règim. La consigna era celebrar el retorn del turisme i la tornada de centenars de milers d’escolars a les escoles després de llargs mesos de tancament per la pandèmia.

Milers de cubans van participar en manifestac­ions d’acompanyam­ent al 15-N a desenes de ciutats d’arreu del món, amb Miami al capdavant. Allà, centenars de persones van protagonit­zar diumenge una “caravana d’exiliats” amb els seus vehicles per després concentrar-se a la Torre de la Llibertat.

Tanmateix, a Cuba molts dels que ahir van voler reclamar llibertat van tenir problemes fins i tot per sortir de casa. ●

Un gran desplegame­nt Els agents van dur a terme més de 200 actes repressius, incloses detencions i amenaces

Dirigents arrestats La policia va detenir els líders Morúa i Soler mentre mantenien el setge de Yunior García

 ?? YAMIL LAG    A ?? Les patrulles policials, al costat de nombrosos agents de paisà, van establir un ferri control dels carrers de l’Havana, com el passeig del Prado
YAMIL LAG A Les patrulles policials, al costat de nombrosos agents de paisà, van establir un ferri control dels carrers de l’Havana, com el passeig del Prado

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain