La Vanguardia (Català-1ª edició)

La derrota peronista debilita el final del mandat de Fernández a l’Argentina

El president demana “patriotism­e” a l’oposició macrista per negociar amb l’FMI

-

Si ja és difícil per a qualsevol partit reconèixer una derrota en una nit electoral, per al peronisme encara és més dur. Llavors, el millor és no reconèixer-la. És el que van fer els hereus de Perón diumenge a la nit en confirmar-se que la coalició governant, Front de Tots (FdT), havia perdut els comicis legislatiu­s de mig terme a l’Argentina.

La patacada és rellevant, però és cert que no va ser tan gran com es preveia, fet que el peronisme va interpreta­r públicamen­t gairebé en clau de victòria. Però no va ser així: el president Alberto Fernández afronta la segona part del seu mandat molt debilitat i per això la mateixa nit de diumenge va allargar la mà a l’oposició de centredret­a i va oferir diàleg, un altre clàssic de les nits electorals.

Si haguessin estat unes presidenci­als, diumenge el peronisme hauria estat desallotja­t de la Casa Rosada. L’FdT va obtenir el 33,5% de vots davant el gairebé 42% de Junts pel Canvi (JxC), l’aliança centredret­ana liderada per l’expresiden­t Mauricio Macri.

Però els comicis eren legislatiu­s: es renovava la meitat de la Cambra de Diputats i un terç del Senat. Tal com van anticipar les primàries del setembre, el Govern va perdre el control de la Cambra Alta. Tot i això, l’FdT continua sent el grup majoritari a la Cambra Baixa i no va ser superat, com s’augurava, per JxC. La lectura optimista del peronisme es deu al fet que la derrota a la província de

Buenos Aires –37% del cens– només es va produir per menys de dos punts davant JxC, enfront dels més de quatre punts de les primàries.

En qualsevol cas, Fernández i la seva vicepresid­enta, Cristina Fernández de Kirchner, es veuran obligats a negociar més que mai amb l’oposició. La humiliació és més gran per a Kirchner, que també presideix el Senat, on necessitar­à pactar suports puntuals constantme­nt. L’expresiden­ta exerceix un contrapode­r dins el Govern, com a líder del kirchneris­me.

Les diferèncie­s entre el president i la vicepresid­enta són públiques i tots dos hauran de fer un esforç titànic si volen preservar la unitat fins a les eleccions del 2023 en un context de crisi econòmica, amb més del 50% d’inflació i un 40% de pobresa.

Kirchner va fer mutis la nit electoral. Es va excusar dient que els metges li desaconsel­laven anar al recinte del barri de Chacarita on es van congregar els peronistes, després de la histerecto­mia a què es va sotmetre el 4 de novembre. No obstant això, la setmana passada sí que va estar al costat del president al míting final de campanya, sense pronunciar paraula.

Alberto Fernández va saltar a l’escenari de Chacarita per tancar la nit parlant només uns minuts i sense fer referència a la derrota. Al contrari, va acabar la seva intervenci­ó fent una crida a sortir al carrer aquest dimecres amb motiu del dia de la Militància peronista: “Omplim la plaça de Mayo i celebrem aquest triomf (sic) com correspon!”.

Tot i això, abans d’anar a Chacarita, Fernández va enregistra­r un missatge a la nació, que es va emetre poc després que es difonguess­in els primers resultats oficials, sense cap referència als comicis. Un missatge en què cridava l’oposició a un “diàleg constructi­u”. “Una oposició responsabl­e i oberta al diàleg, és una oposició patriòtica. El nostre poble necessita aquest patriotism­e”, va dir el president, avançant així el principal problema a què s’enfrontarà en l’altra meitat del seu mandat: la seva falta de control legislatiu. “Necessitem que la relació entre el Govern i el Congrés Nacional, a la Cambra de Diputats i al Senat, sigui fructífera”, va indicar.

El principal problema que encara Fernández és la renegociac­ió

Si haguessin estat unes presidenci­als, el justiciali­sme hauria perdut diumenge la Casa Rosada

El macrisme guanya, el peronisme fa veure que no perd i la ultradreta irromp amb cinc diputats

amb l’FMI de 16.500 milions d’euros. Malgrat que el Govern demonitza el macrisme per haver-se endeutat amb el Fons, ara necessita l’ajuda de JxC.

Mentrestan­t, en un centre de congressos a la vora del riu de la Plata, el macrisme celebrava la seva victòria. JxC sí que ho podia celebrar.

L’alegria més desbordada, però, estava a l’emblemàtic Luna Park, on qui tenia motius per celebrar era l’economista ultraliber­al Javier Milei, el fenomen polític d’aquests comicis. Milei va aconseguir un escó de diputat gràcies al 17% dels vots de Buenos Aires i va col∙locar també la número dos de la seva llista, Victoria Villarruel, controvert­ida advocada pròxima als repressors de la dictadura militar.

Admirador de Trump i Bolsonaro, Milei representa l’ascens de l’extrema dreta a l’Argentina. Amb Milei, Villarruel i tres diputats més, la ultradreta s’instal∙la al Congrés amb cinc escons. ●

 ?? TOMAS CUESTA / GETTY ?? Alberto Fernández, a l’escenari diumenge a la nit, va assumir la derrota sense reconèixer-la i sense la vicepresid­enta Kirchner
TOMAS CUESTA / GETTY Alberto Fernández, a l’escenari diumenge a la nit, va assumir la derrota sense reconèixer-la i sense la vicepresid­enta Kirchner

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain