La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE amplia les sancions contra el règim bielorús pel “tràfic de persones”

-

La Unió Europea va establir ahir les bases per a una cinquena ronda de sancions contra el règim d’Aleksandr Lukaixenko per castigar els alts funcionari­s i les empreses, aerolínies i agències de viatge incloses, que participen en el “tràfic de persones” per portar migrants de l’Orient Mitjà cap a Bielorússi­a en el que defineixen com “una guerra híbrida”.

“El camí cap a la Unió Europea no passa per Bielorússi­a”, va advertir en una ferma declaració el representa­nt de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, que va reblar el missatge que les informacio­ns que corren entre els migrants sobre la suposadame­nt fàcil entrada a la UE a través de Bielorússi­a no són més que mentides i molt perillosos. “Hem d’evitar que la gent sigui instrument­alitzada, violentada i estafada” per objectius polítics.

Borrell va intervenir al final de la reunió de ministres feta a Brussel∙les, que va acordar incidir en l’estratègia seguida fins ara de pressionar els països d’origen dels migrants per tallar el flux de persones. La nova base jurídica aprovada ahir permetrà sancionar uns 50 alts càrrecs més del règim de Lukaixenko a més de les aerolínies, tot i que ara per ara només es pensa actuar contra Belavia, la companyia de bandera bielorussa.

El cap de la diplomàcia comunitàri­a no es va mossegar la llengua a l’hora de valorar el suport que Moscou dona a Minsk en aquesta crisi creada, va recalcar, artificial­ment. “No estic en el secret de les converses entre Vladímir Putin i Aleksandr Lukaixenko” però es veu clar que aquest “fa el que fa perquè té darrere el suport de Rússia”, va assegurar. La creixent presència de tropes russes a la frontera oriental d’Ucraïna és “molt preocupant”, va dir en ser preguntat sobre si la crisi bielorussa pot ser més que una maniobra de distracció respecte al que està passant o pot passar allà. ●

Borrell adverteix els migrants que “el camí cap a la Unió Europea no passa per Bielorússi­a”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain