La Vanguardia (Català-1ª edició)

Saif al-Islam, primogènit del coronel Gaddafi, es presenta a les eleccions

-

Saif al-Islam al-Gaddafi, primogènit del dictador libi i l’únic dels seus tres fills homes que continua viu (dos van ser morts a la guerra el 2011, igual com el pare), va reaparèixe­r diumenge passat al cap de gairebé un decenni sense ser vist en públic i es va inscriure com a candidat a les eleccions presidenci­als que s’han de celebrar a Líbia el 24 de desembre. Saif al-Islam, de 49 anys, va aparèixer en un vídeo de la comissió electoral amb una túnica tradiciona­l, turbant i barba grisa. L’escena gravada era la firma de la seva candidatur­a al centre electoral de la ciutat meridional de Sabha, molt lluny de les metròpolis líbies.

Aquestes eleccions –un nou intent de rebaixar el caos que regna al país– prometen controvèrs­ia, atès que, a més del fill de Gaddafi, s’hi presenta el mariscal Khalifa Hafter, un dels màxims responsabl­es de la guerra civil. A més, tot i el suport públic de les faccions líbies i les potències estrangere­s, les primeres encara discuteixe­n sobre les regles i el calendari de les eleccions quan només falten sis setmanes per a la cita. La conferènci­a internacio­nal celebrada divendres passat a París va acordar sancionar qualsevol que impedeixi de celebrar les eleccions.

Sembla obvi que Saif al-Islam pretén explotar el cansament de la població i certa nostàlgia pels anys que va governar el seu pare. Detingut el 2011 per una facció de Zintan, va ser jutjat in absentia i condemnat a mort el 2015. El 2017, alliberat i protegit per Khalifa Hafter, va desaparèix­er del mapa. El Tribunal Penal Internacio­nal el reclama. ●

 ?? KHALED AL-ZAIDY / REUTERS ?? Saif al-Islam, a Sebha
KHALED AL-ZAIDY / REUTERS Saif al-Islam, a Sebha

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain