La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’independen­tisme ha desconnect­at”

- Sant Fruitós de Bages / Barcelona /

Que cadascú assumeixi “la responsabi­litat que li correspon”. D’aquesta manera va reclamar ahir Junts per Catalunya al president de la Generalita­t, Pere Aragonès, que intervingu­i i es posi al capdavant de la negociació amb la CUP per aprovar els pressupost­os catalans del 2022, davant la possibilit­at que els anticapita­listes presentin una esmena a la totalitat –avui mateix els cupaires anunciaran la decisió–. A ERC no van agradar aquestes paraules. “Va liderar converses sobre pressupost­os amb la CUP!”, exclamen des del partit.

En tot cas, Elsa Artadi, vicepresid­enta i portaveu de JxCat, va justificar aquesta petició consideran­t que quan es negocia sobre els números també es tenen en compte altres qüestions. “Es negocia l’orientació numèrica i també com anem com a país”, va assenyalar la dirigent de Junts en una roda de premsa a Sant Fruitós de Bages, on l’executiva de la seva formació es va reunir durant dues jornades.

La CUP posa en dubte, precisamen­t, el “model de país” que impulsa el Govern. Les seves posicions disten molt. Els cupaires aposten per eliminar projectes com el de BCN World de Hard Rock Cafè o els Jocs Olímpics d’hivern. Ahir mateix, la diputada cupaire Montserrat Vinyets va afirmar que el BCN World hauria de ser “a la paperera de la història”. En canvi, JxCat hi aposta obertament. ERC ho fa amb la boca petita i amb una sèrie de condiciona­nts.

Respecte a la comptabili­tat del Govern, Artadi va voler realçar la tasca del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la seva feina amb la CUP les últimes setmanes, però va exigir un pas endavant del cap de l’Executiu català,

■ Una setmana després que el ministre de Presidènci­a, Félix Bolaños, conclogués que “el procés sobiranist­a està acabat”, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va reconèixer ahir que “una part de la base independen­tista ha desconnect­at”. En una entrevista al programa Cafè d’Idees de La 2, la líder independen­tista va justificar aquesta desconnexi­ó adduint la pèrdua de “la força i la cohesió” del moviment que van possibilit­ar el referèndum de l’1-O o la unitat que donava l’“existència de presos”. Les bases independen­tistes, a parer seu, veuen que “no s’ha reprès aquest camí” i consegüent­ment venen a dir “ja m’avisareu”. La presidenta de l’ANC va alertar del risc que, per ella, suposa tornar a l’“autonomism­e previ al 2012” i va emmarcar la negociació dels pressupost­os de la Generalita­t per al 2022 en aquest debat. Segons la seva opinió, pactar els comptes amb el PSC, en lloc de la CUP, “seria un símptoma que no estem avançant en la unitat estratègic­a de l’independen­tisme”. J.M. Calvet sense concretar en què s’ha de traduir. “Tots tenim responsabi­litat i Aragonès, com a president, té la responsabi­litat que li correspon”, va afirmar. “Ha de donar recorregut a la majoria parlamentà­ria que li va donar suport, en el dia a dia, en els pressupost­os i en tot el que afecti la continuïta­t de la legislatur­a. És el màxim responsabl­e”, va insistir la vicepresid­enta de Junts, que en tot moment va advocar per tirar endavant el projecte de pressupost­os amb els vots independen­tistes i va tancar la porta a negociar amb altres grups com el PSC o els comuns.

“Que el president expliqui com cuida i vetlla pels acords assolits”, va prosseguir Artadi en al·lusió al pacte d’ERC i la CUP per a la investidur­a, del qual Junts no se sent partícip.

 ?? NIA ESCOLÀ / ACN ?? L’executiva de Junts es va reunir dos dies a Sant Fruitós de Bages per abordar les municipals del 2023
NIA ESCOLÀ / ACN L’executiva de Junts es va reunir dos dies a Sant Fruitós de Bages per abordar les municipals del 2023

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain