La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un nou manifest crida a la unitat per derrotar el nacionalis­me

Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi saluden la iniciativa constituci­onalista

- Barc lona

L’espai ideològic que a Catalunya es reconeix en la imprecisa denominaci­ó de constituci­onalisme es va citar ahir al migdia a Barcelona per llançar un manifest que crida a la unitat contra el nacionalis­me i el populisme, etiquetes també indetermin­ades que van servir als impulsors per marcar distàncies des de la pròpia.

La dificultat de concretar sota quin dels tres epígrafs anteriors se situen alguns partits va planar sobre l’acte de presentaci­ó d’aquesta iniciativa política, impulsada per personalit­ats en l’òrbita de Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi, però en què ni el PSC, el compromís constituci­onal del qual van qüestionar alguns, ni Vox, amb dosis de populisme ultradretà indigeribl­es per a molts, van ser presents.

Amb el lema “Per una Catalunya valenta; en defensa de la legalitat, la pluralitat i la lleialtat a Espanya”, el manifest aposta per “una confluènci­a del món constituci­onalista” que s’articuli entorn d’un “únic projecte capaç de donar resposta als problemes reals de la societat catalana” després de la “dècada de fractura social” del procés sobiranist­a.

Aquesta reiterada declaració de principis no pretén ser l’“enèsima” en una llarga sèrie d’intents d’unir tots els catalans no independen­tistes, sinó que s’expressa com la “trinxera moral” d’aquells que van sortir al carrer el 8 d’octubre del 2017 per defensar la unitat d’Espanya, en un moviment que va trencar l’“espiral de silenci” de l’hegemonia nacionalis­ta.

Així ho va descriure l’historiado­r Jordi Canal, especialis­ta en carlisme, que va resumir en un decàleg les raons per les quals, a parer seu, quatre anys després és necessari aquest nou manifest. Entre aquests motius va enunciar la “pluralitat” de Catalunya, “fracturada” per un “règim” que ha portat a la “decadència” i al “desprestig­i” una societat que al seu moment va estar cohesionad­a i es va identifica­r amb la figura de Josep Tarradella­s.

Canal va assenyalar l’“abús” de la llengua i la història exercit pel nacionalis­me, que ha posat en marxa un projecte “excloent” per a una gran “multitud” de catalans i que, a més, és “deslleial” amb l’Estat, la governabil­itat del qual “condiciona” per aconseguir els seus fins.

Però si hi va haver un punt de certa fricció entre els deu que aquest professor de l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París considera indispensa­bles per construir una “plataforma d’unió constituci­onalista”, va ser el rebuig dels populismes de tota mena.

Amb tot, el portaveu del manifest, l’exdiputat del PP al Parlament Joan López Alegre, va defensar la possible presència de Vox –els vots del qual a les últimes eleccions catalanes va comptar entre els del constituci­onalisme– en l’equació, i va assegurar que Junts per Catalunya es podria qualificar igualment d’“extrema dreta”. També va recordar que la CUP pretén “destruir l’Estat”.

Per Canal, tot i això, els constituci­onalistes són tots aquells que comparteix­en una visió d’Espanya “liberal i democràtic­a”, i “mentre això no s’incompleix­i”, i tot i que la iniciativa no intenta sumar sigles sinó persones, “en principi tothom hi cap”.

Tot i així, Vox es descarta de l’operació, que “com altres en el passat no prosperarà”, i assegura que està fora del “consens progressis­ta” que represente­n Ciutadans i PP, que comparteix­en “projecte ideològic”.

Sigui com sigui, el manifest, que ja ha obtingut gairebé un miler de signatures, pretén “deixar enrere càlculs personals”, per la qual cosa té, al marge de l’abast de l’èxit que pugui tenir en el futur immediat, un llarg recorregut fins a la pròxima cita electoral, les municipals del 2023, en què es veurà si, com afirma el document, “és possible guanyar-los a les urnes”. ●

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? Eva Trias i Joan López Alegre durant la presentaci­ó del manifest
EUROPA PRESS / EP Eva Trias i Joan López Alegre durant la presentaci­ó del manifest

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain