La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ribó qüestiona que l’1-O s’hagi enjudiciat en quatre instàncies diferents

-

Rafael Ribó considera que la sentència del Tribunal Suprem contra els dirigents independen­tistes de l’1-O “és desproporc­ionada” i “pot vulnerar els drets fonamental­s de tots els ciutadans” i censura que els mateixos fets s’hagin jutjat en quatre instàncies diferents (Tribunal Suprem, Audiència Nacional, tribunals de Barcelona, Tribunal de Comptes). Aquestes són les principals conclusion­s de tres informes presentats ahir en qualitat de Síndic de Greuges al Parlament sobre la sentència i la seva repercussi­ó en l’exercici de drets fonamental­s, sobre l’afectació de drets en l’execució penitencià­ria i sobre la concessió dels indults.

La sentència, segons Ribó, suposa un “retrocés dels drets i les llibertats de càrrecs electes”, que, com a representa­nts dels ciutadans, “pot vulnerar també els drets” de tots ells. El Síndic de Greuges va censurar que a uns mateixos fets el Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional hi hagin donat respostes diferents, va retreure les actuacions de jutges i fiscals en contra de beneficis penitencia­ris com l’aplicació de l’article 100.2 i del tercer grau i va lamentar que el Govern espanyol no hagi apostat també pels indults anticipats per als “exiliats”.

Ribó va tenir el suport d’ERC, JxCat i la CUP, però va enervar l’oposició present a la comissió del Síndic de Greuges –PSC, Cs i Vox–, que el va criticar per “excedir-se en les funcions esmenant la plana” al Tribunal Suprem i a altres instàncies com el Tribunal Constituci­onal. I fins i tot li va qüestionar la vigència del càrrec per tenir el mandat caducat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain