La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE agita la “guerra interna” entre Casado i Ayuso al PP

Ferraz eleva la crítica contra el líder de l’oposició: “Menteix i fa el ridícul”

-

La trobada que va protagonit­zar Yolanda Díaz amb altres dirigents d’esquerres, dissabte a València, va ser desqualifi­cada per Pablo Casado com “un aquelarre”. Isabel Díaz Ayuso va anar ahir encara més enllà en la crítica: “Ens proposen de viure segrestade­s sota un burca”. Juntament amb el qüestionam­ent que el líder del PP va fer sobre l’ús de l’energia solar a les nits, va servir amb safata els atacs que ahir va llançar el PSOE contra Casado, i per atiar a més la “guerra interna” que dirimeix, a parer seu, amb Ayuso.

Després de la reunió de l’executiva de Ferraz que ahir va presidir Pedro Sánchez, el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, va posar altre cop el focus sobre el PP. “Hem vist com Casado feia el ridícul parlant d’energia solar”, va advertir. “I el pitjor no és que el líder de l’oposició faci el ridícul, el més trist és que a més utilitza la mentida per fer oposició”, va subratllar. Sicilia va criticar que Casado “utilitza la mentida quan parla de dades econòmique­s, perquè el nostre país creix, no està en fallida, com vol fer pensar”. “Menteix Casado quan parla de crisi i fallida del nostre país”, va assegurar. “L’economia creix, el mercat laboral crea ocupació, l’afiliació a la Seguretat Social augmenta i som líders en vacunació. Mal que li pesi a Casado, Espanya no està en fallida. Qui està en fallida és el PP i Casado, que ha de mentir per fer oposició. I quan no menteix, el que fa és el ridícul”, va atiar. “Aquest serà el Nadal de la recuperaci­ó, i pot ser que sigui també l’últim Nadal de Casado al capdavant del PP”, va advertir Sicilia.

Pel que fa a l’acte de Yolanda Díaz, va traslladar el “respecte absolut” del PSOE. “Preferim que hi pugui haver una formació política d’esquerra a formacions polítiques d’extrema dreta”, va al·legar. No en va, tot l’espai elec

“No és el primer cop que projectes polítics nous es desintegre­n”, adverteix Sicilia sobre l’acte de Yolanda Díaz

toral a l’esquerra del PSOE que aconseguei­xi reunir Díaz serà fonamental perquè es pugui tornar a formar un Govern de progrés després de les pròximes generals.

Tot i que el portaveu de Ferraz no va mostrar cap temor que els moviments de Díaz suposin una amenaça electoral per al PSOE. “No és la primera vegada al nostre país que apareixen nous projectes i formacions polítiques, i tampoc no és la primera vegada que aquestes formacions acaben desapareix­ent, desintegra­nt-se o unint-se a una altra”, va advertir.

I va posar l’accent en les crítiques de Casado i Ayuso a aquest acte. El portaveu del PSOE va recordar que Vox ja va qualificar de “bruixa” una diputada socialista, i que ara el PP s’afegeix a desqualifi­car “amb especial virulència” una trobada de polítiques. Però les declaracio­ns de Casado i Ayuso, segons Sicilia, “l’únic que venen a demostrar és la guerra que té internamen­t el PP”. “Ayuso surt amb una barbaritat encara més grossa per demostrar que ella pot liderar el PP, sent qui més insulti o qui millor pugui insultar”, va lamentar. “El lideratge que estan mirant de disputarse Casado i Ayuso al PP no està a veure qui pot oferir millors polítiques o qui pot oferir millors solucions, sinó qui pot fer una oposició més tosca i més insultant”, va concloure. ●

Vaga de camioners, manifestac­ions de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil per la derogació de la llei mordassa i un malestar social creixent per la pujada del rebut de la llum i del cistell de consum i la pretesa pujada de les cotitzacio­ns socials. Aquest és el panorama que descriu el PP per a final d’any i a què se suma donant suport a les demandes de tots els sectors i prometent participar, “al més alt nivell”, en les concentrac­ions que organitzin les organitzac­ions policials.

La majoria dels sindicats van anunciar ahir que es mobilitzar­an per rebutjar la derogació de la llei que, consideren, els converteix en “taxistes de retinguts”.

Pablo Casado, que va reunir ahir el seu comitè de direcció, intenta que el PP torni a ser als titulars dels diaris i no pels problemes interns, ja siguin amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, o amb l’exportaveu al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo. Per això, el silenci és la resposta a totes les preguntes sobre totes dues: “No ens dedicarem a debats estèrils, sinó al que és important”.

Ni tan sols una paraula després de les acusacions d’Álvarez de Toledo al secretari general, Teodoro García Egea, a qui acusa d’exercir “mòbing” i “bullying” en una entrevista a El Mundo. El líder popular deixa en mans del grup popular determinar si la diputada ha incorregut en infracció sancionabl­e trencant la disciplina de vot i abstenint-se en l’elecció del Constituci­onal, amb l’argument de la polititzac­ió del tribunal.

No obstant això, al marge d’aquestes qüestiones internes, Casado vol reorientar el debat cap a la política econòmica del Govern per erigir-se en alternativ­a. El vicesecret­ari de comunicaci­ó del partit, Pablo Montesinos, va denunciar ahir que el fet que hagin estat rebutjades les esmenes del PP als pressupost­os sobre la baixada d’impostos posa en relleu que l’Executiu de Pedro Sánchez està molt allunyat de la societat.

Per això, els populars volen convertir-se en altaveu de tots els problemes del carrer. Tant, que el mateix Casado té previst reunir-se avui amb representa­nts de les forces de seguretat per donarlos suport en la seva oposició a la derogació de la llei mordassa, aprovada en l’època de Rajoy, “perquè deixa desprotegi­ts els agents”, defensen a PP. ●

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? El portaveu de l’executiva del PSOE, Felipe Sicilia, ahir a Ferraz
FERNANDO ALVARADO / EFE El portaveu de l’executiva del PSOE, Felipe Sicilia, ahir a Ferraz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain