La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els jutges retreuen als líders polítics les crítiques a les seves resolucion­s

-

Les quatre associacio­ns espanyoles de jutges van emetre ahir un breu comunicat conjunt en què van demanar als partits polítics i als seus representa­nts “de qualsevol signe” que s’abstinguin de qüestionar les resolucion­s dels jutges i de dur a terme actuacions que menyscabin la independèn­cia judicial després de diverses sentències que han estat contestade­s públicamen­t per líders polítics.

L’Associació Profession­al de la Magistratu­ra, la Francisco de Vitoria, Jutgesses i Jutges per a la Democràcia i Fòrum Judicial Independen­t han pres la iniciativa arran de les “reiterades manifestac­ions de càrrecs públics que qüestionen les resolucion­s judicials” els últims temps, sense apuntar a cap actuació en concret.

Les associacio­ns recorden que en aquests casos “no s’aporten argumentac­ions jurídiques, sinó que la crítica se centra en el qüestionam­ent genèric del tribunal o en desqualifi­cacions personific­ades dels seus integrants”, segons expliquen al text firmat.

Entre les polèmiques més recents en relació amb sentències judicials destaquen la inhabilita­ció per a sufragi passiu del diputat Alberto Rodríguez per part del Tribunal Suprem, que el va obligar a abandonar l’escó al Congrés i que va causar un gran malestar i irades reaccions de líders d’Unides Podem, o les sentències contràries al Govern i al Congrés sobre els estats d’alarma dictades pel Tribunal Constituci­onal.

Les associacio­ns reiteren la

Les associacio­ns judicials demanen als representa­nts que no menyscabin la seva independèn­cia

necessitat que les resolucion­s judicials “estiguin sotmeses a la crítica” i a la possibilit­at de “ser recorregud­es si no s’hi està d’acord”, però fan una crida a “la prudència” dels representa­nts polítics, que exhorten a “abstenir-se de dur a terme actuacions que menyscabin el prestigi de les institucio­ns, especialme­nt la independèn­cia judicial”, ia “contribuir a reforçar-les des dels càrrecs de responsabi­litat que ocupen”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain