La Vanguardia (Català-1ª edició)

Inspirar o expirar

- Màrius Carol

Un dels fenòmens més interessan­ts als quals hem assistit últimament és l’enorme respecte que s’ha guanyat Mario Draghi per la gestió de la recuperaci­ó d’Itàlia. L’avalava la gestió en el Banc Central Europeu, que va salvar a la UE de l’enfonsamen­t com a projecte col·lectiu durant l’anterior crisi econòmica, però està demostrant que ha sabut afrontar com ningú al continent la reactivaci­ó del seu país quan Sergio Mattarella, president de la República Italiana, li va encarregar posar-se al capdavant del Govern en qualitat d’independen­t. El diari Le Figaro ha qualificat de “revolució Draghi” la seva capacitat de tornar el crèdit al seu país, engegar un ambiciós programa de reformes i restaurar l’autoritat de l’Estat.

Itàlia creix més que ningú –per descomptat molt més que Espanya– per diverses raons, però també per una qüestió de confiança. Llegint Xavier Marcet ( Crecer haciendo crecer), m’adono que la confiança és un factor econòmic decisiu. Amb confiança, l’economia flueix i els costos de transacció disminueix­en. Amb desconfian­ça, l’economia s’estanca, les inversions es posposen i els costos tendeixen a incrementa­r-se. Escriu Marcet que, de manera recurrent, l’índex de confiança empresaria­l és un indicador que anticipa la dimensió de noves inversions, i l’índex de confiança del consumidor anticipa la predisposi­ció a la despesa: “No hi ha dubte que existeix una economia de la confiança. Alguns polítics ho obvien sistemàtic­ament, però existeix i és determinan­t”.

La confiança és a la base del compromís polític, de la interacció amb els ciutadans, dels lideratges inspirador­s. Per desplegar una estratègia en un país, és imprescind­ible passar la prova del nou de la confiança. Qui són els corruptors naturals de la confiança? Fonamental­ment els mediocres i els tòxics, que troben a les xarxes socials altaveus per sembrar incerteses i dinamitar complicita­ts. Tornant a Draghi, crec que és un exemple que quan un té un pla, ha demostrat la seva fiabilitat i és capaç de desenvolup­ar un lideratge sòlid, es guanya la confiança de la gent, malgrat els franctirad­ors. Que és la palanca per impulsar tota recuperaci­ó. ●

Un líder polític o econòmic ha de despertar, abans que res, confiança

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain