La Vanguardia (Català-1ª edició)

Eines davant el rebrot pandèmic

- __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Àustria restringei­x des d’ahir la mobilitat dels ciutadans no vacunats. Els Països Baixos han reimplanta­t algunes restriccio­ns. A Alemanya s’estudiaran aquesta setmana mentre el ministre de Sanitat en funcions ja parla obertament de “la pandèmia dels no vacunats”. Itàlia exigeix el passaport covid per a tots els treballado­rs i són nombrosos els països europeus que el demanden per accedir al lleure, l’hostaleria o la cultura. En països de l’est com Bulgària i Romania els contagis s’han multiplica­t pel baixíssim percentatg­e de població vacunada i tot Europa afronta el dilema d’augmentar l’índex d’immunitzat­s o tornar a unes restriccio­ns que afectarien una altra vegada el benestar, l’economia i la salut mental dels ciutadans.

A Espanya i a Catalunya, on afortunada­ment hi ha molta més població vacunada –el 79,01% i el 76,3%, respectiva­ment–, veiem aquests últims dies, coincidint amb l’arribada del fred i de la grip, un increment del nombre de contagis. Això ha fet que Euskadi sigui la primera comunitat que, des d’avui, recupera restriccio­ns en la interacció social a les localitats amb més incidència de casos. A Catalunya ara per ara no es planteja aquesta opció, però tot dependrà de com evolucioni la pandèmia, perquè la corba s’enfila cap a una possible sisena onada amb el doble de contagis de fa dues setmanes, període en què les hospitalit­zacions a Espanya han crescut un 30%.

En aquest context i amb el Nadal en l’horitzó és ja aclaparado­r el nombre de metges, epidemiòle­gs, responsabl­es de sectors econòmics i fins i tot de polítics que consideren imprescind­ible ampliar i generalitz­ar el passaport covid com a mesura molt eficaç per frenar que hi hagi nous casos. L’haurien d’autoritzar els tribunals superiors de justícia de les comunitats, però tots estan convençuts que, juntament amb la mascareta, serviria no només per evitar contagis, sinó que podria fer que persones que es neguen a vacunar-se decideixin fer-ho per poder accedir a la restauraci­ó o el lleure.

La vacunació ha reduït dràsticame­nt els casos greus i la pressió hospitalàr­ia. Aconseguir la immunitat de grup, fixada ara en el 90%, sembla gairebé impossible, però sí que és necessari continuar treballant i insistint amb campanyes didàctique­s i explicativ­es –a més d’una certa pressió de l’Administra­ció– per aconseguir que els quatre milions d’espanyols –un milió a Catalunya– que no s’han immunitzat canviïn d’idea. En cas de no fer-ho, sigui mitjançant el passaport covid o amb altres formes d’exclusió, la població no vacunada hauria de fer una vida diferent, ja que representa un perill sanitari potencial per a si mateixa i per als altres. No vacunar-se és un dret, però anar a un restaurant o a un concert, no. I això no és discrimina­ció. No oblidem que el 70% dels malalts de covid ingressats avui dia als hospitals de Catalunya no estan vacunats.

Hem entrat en una fase en què la immunitat dels qui es van vacunar abans i de les persones grans i immunodepr­imides pot estar baixant i ser menys efectiva. No només les vacunes actuals no impedeixen el contagi, sinó que l’eficàcia baixa notablemen­t amb l’edat. Per això la necessitat de la tercera dosi que ja s’ha començat a administra­r a aquests col·lectius i que segurament s’ampliarà als majors de 60 anys.

La coincidènc­ia de molts casos de covid i de grip seria el pitjor escenari per als hospitals, però malauradam­ent no és descartabl­e, segons la comunitat mèdica. Per això és tan important, a més de continuar mantenint la prudència, complir les normes sanitàries, com l’ús de mascareta, intensific­ar els rastrejos i fer servir les eines que siguin necessàrie­s i legals sobre els qui insolidàri­ament no s’han vacunat. Ens hi va la salut a tots. ●

El passaport covid, més pressió sobre els no vacunats i tercera dosi, sobre la taula

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain