La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova estratègia anticovid

● La pèrdua d’efectivita­t de la vacuna i la pujada de contagis obliguen a actuar de seguida ● Comunitats com Navarra i el País Basc estudien exigir el passi covid als locals ● No es descarta ampliar els grups de població que rebran la tercera dosi

-

La situació epidemiolò­gica a Espanya es complica. La sisena onada cada vegada és més a prop, malgrat que sembla que la virulència tindrà poc a veure amb les anteriors. De moment, la pressió als hospitals és escassa, segons indiquen les comunitats (tret de La Rioja) gràcies a la vacunació massiva. Les vacunes estan complint l’objectiu per al qual van ser dissenyade­s, reduir les conseqüènc­ies greus de la covid. Una altra cosa ben diferent és l’atenció primària, que no surt del col·lapse i registra un increment dels contagis.

A aquesta realitat s’afegeix la constataci­ó a través de nous estudis que les vacunes estan perdent efectivita­t en els més grans de 60 anys, sobretot en els homes, i a mesura que va passant el temps en el conjunt dels ciutadans. Tot plegat obliga a tornar a revisar l’estratègia anticovid (està en revisió permanent), especialme­nt de cara a Nadal, quan els contactes socials s’incremente­n exponencia­lment, segons reconeixen fonts de la comissió de Salut Pública.

Què s’ha de fer davant aquest panorama? La número dos del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries (CCAES), María José Sierra, creu que s’ha d’incrementa­r i intensific­ar el rastreig dels casos, tant de les persones no vacunades com de les que sí. I especialme­nt tot el que té a veure amb l’actual estratègia del Ministeri de Sanitat que no facin quarantena, malgrat que estudis demostren que el contagi entre convivents –malgrat que estiguin vacunats amb pauta completa– és molt alt (un 27%).

L’explicació, segons Jesús Castilla, del grup del Ciberesp a l’Institut de Salut Pública de Navarra, és que en els entorns domiciliar­is les persones ni guarden la distància ni, per descomptat, es posen la mascareta. “No mantenir les mesures de prevenció contrarest­a els beneficis de les vacunes”, assenyala.

Avui dia les mascaretes són la peça fonamental per lluitar contra el coronaviru­s. Experts en salut pública no descarten que al desembre, amb el pont de la Constituci­ó (cinc dies) i el període nadalenc, amb l’increment de contactes socials i la tornada de nombrosos ciutadans que viuen en una Europa immersa en una nova onada (recordeu els erasmus), es torni a imposar a l’exterior.

La mascareta és l’instrument “imprescind­ible” per evitar els

 ?? LL BERT TE X DÓ ?? Les mascareta és l’instrument “imprescind­ible” per lluitar contra la infecció, segons els experts
LL BERT TE X DÓ Les mascareta és l’instrument “imprescind­ible” per lluitar contra la infecció, segons els experts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain