La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tenim un problema, es diu Catalunya

- JAUME V. AROCA

Una de les herències més perdurable­s del pujolisme va ser la incapacita­t per incorporar la complexita­t metropolit­ana a la suma de coses que defineixen Catalunya. No ho va fer ell, i continuem més o menys igual. Però hem d’assimilar que la crítica situació que descriu l’informe de l’IERMB és Catalunya. Això últim sembla obvi, però és necessari recordar-ho.

Fa segles que donem per fet que a l’àrea metropolit­ana de Barcelona hi ha molts pobres amb la mateixa naturalita­t (i resignació) amb què afirmem que la Garrotxa a la tardor és meravellos­a. Forma part de les nostres tradicions.

Que la pobresa sigui hereditàri­a –un 34% dels nens de l’àrea viuen en risc de pobresa– no hauria de ser una tradició, sinó una vergonya. De la mateixa manera: que ens proclamem –una altra tradició– com un país d’acollida hauria de ser incompatib­le amb l’evidència que un 43% dels nouvinguts a la regió metropolit­ana viuen en risc de pobresa.

Sumin una infantesa pobra i una integració fallida: un resultat explosiu.

Fa una setmana Ignacio Orovio i Gemma Saura explicaven en aquestes mateixes pàgines com l’àrea metropolit­ana està centrifuga­nt els seus pobres. Gent que busca un habitatge assequible –a l’àrea, els que viuen de lloguer es gasten un 44% de la renda a pagar l’habitatge–. El reportatge, magnífic, no devia sorprendre gaires alcaldes de petits municipis, que veuen com els seus serveis socials no donen l’abast.

Això últim és resultat d’un fenomen que ve de lluny i s’està agreujant: Barcelona s’està convertint en una ciutat per a rics. Massa cara per viure-hi malgrat la pobresa que acull al mateix temps. Així ho perceben els joves que han d’anar a viure a 20, 30, 60 quilòmetre­s de la capital.

De debò, no s’estranyin si un dia d’aquests tiren aquest sistema a la foguera.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain