La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un nou pont sobre el Besòs unirà el carril bus de la C-31 amb el de la Gran Via

-

L’autobús s’havia vist tradiciona­lment com el germà pobre del ferrocarri­l en el transport públic de Catalunya, però el desplegame­nt de les línies exprés per a desplaçame­nts interurban­s des de diferents punts de Catalunya fins a Barcelona està canviant aquesta percepció. Tot i així, el principal fre que es troba el transport col·lectiu per carretera és la falta d’infraestru­ctura. Allà on no hi ha carril bus, el vehicle amb desenes de passatgers queda embussat en igualtat de condicions amb els que porten només una persona a dins.

Ho saben bé els usuaris dels busos que connecten el Maresme amb la capital catalana a través de la C-31. A l’estiu la Generalita­t va pintar un carril bus-VAO de Montgat a Badalona que ha donat una gran competitiv­itat al transport públic i ha fet enfadar més d’un conductor que ha vist com es perdia un carril de circulació per al vehicle privat. El tram dedicat al transport públic, motos i cotxes amb dos ocupants o més s’acaba de manera abrupta abans de travessar el Besòs. En aquest punt els busos es tornen a trobar amb la resta de vehicles si hi ha congestió.

La solució passarà, segons va avançar ahir la Ser, per un nou pont sobre el riu, en aquest cas d’ús exclusiu per a autobusos, que resoldrà el punt negre i li donarà continuïta­t fins a connectar amb el carril bus de la Gran Via de Barcelona. El nou viaducte complement­ari es farà de manera que no resti cap carril al trànsit privat.

La redacció del projecte acaba de sortir a licitació i s’inclou en la proposta de pressupost­os de la Conselleri­a de Polítiques Digitals i Territori per a l’any que ve, presentat ahir pel vicepresid­ent Jordi Puigneró al Parlament. “La descarboni­tzació de la mobilitat és el principal repte que tenim com a societat aquí i a tot el món, i on hem de posar el focus és en el trànsit rodat, amb formes de mobilitat més compartide­s i una nova xarxa de busos ràpids”. Fa anys que l’esmentada xarxa està planificad­a i espera el seu moment en un calaix del Departamen­t de Territori, i sembla que el nou vicepresid­ent està per la feina de desempolse­gar-la.

Una mostra de l’aposta per aquest mitjà és que, en la proposta de pressupost­os del Govern, la millora d’estacions de bus interurbà i la implantaci­ó de nous carrils exclusius per al transport públic preveu rebre més de 100 milions d’euros, una xifra que s’acosta a la quantitat destinada a millorar la xarxa ferroviàri­a, on s’inclouen les obres de construcci­ó del tramvia per la Diagonal i la compra dels quatre nous trens amb què es pretén operar el servei de Rodalies per part de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC) a partir del 2024. Per a la T-Mobilitat, en canvi, no hi ha data. “Es desplegarà aquesta legislatur­a”, és l’ambigu compromís que ha donat Puigneró. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain