La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC es cansa de l’oblit de la Rambla i rebutja els pressupost­os

El govern insta a la responsabi­litat de tots els grups per no frenar el debat dels comptes

-

El comptador sobre El Cafè de l’Òpera que denuncia els dies de retard de la reforma de la Rambla arribarà avui a la xifra de 2.000. Això és, 5,47 anys. Els republican­s van entendre que és el millor escenari per denunciar els incomplime­nts –a parer seu– en tantes qüestions del govern de l’alcaldessa Ada Colau i, a més, anunciar que rebutgen l’última proposta de pressupost­os. Per a què tant de negociar si després...?.

De manera que a la votació sobre l’aprovació inicial dels comptes municipals que tindrà lloc demà a la Comissió d’Economia els republican­s es decantaran pel no. La notícia va agafar un pèl a contrapeu el govern de BComú i PSC, que ara, contra rellotge, fa crides a la responsabi­litat dels regidors de l’oposició. En aquests moments totes les mirades estan posades en Barcelona pel Canvi. El tema dels retards de la remodelaci­ó de la Rambla, un dels desencaden­ants d’aquesta situació, ja sembla una broma, tot i que no fa gràcia a ningú. L’associació de veïns i comerciant­s Amics de la Rambla ja es va cansar d’esperar-la.

De fet, prefereixe­n no pensarhi. “Abans que comencin les obres de la Rambla s’acabaran les de la Sagrada Família”, va dir ahir Fermín Villar, el portaveu d’Amics de la Rambla, més aviat estoic.

Als republican­s els dol que el gener del 2020 pactessin amb l’executiu de l’alcaldessa Colau uns pressupost­os que preveien que aquell mateix any comencessi­n les obres de la llavors ja molt esperada reforma, i que després no passés res. Almenys així ho recorden... A la Comissió d’Urbanisme d’avui els republican­s reclamaran al govern municipal que les obres arrenquin l’any que ve. Però no tenen gaires esperances. Asseguren que l’executiu va acceptar moltes proposicio­ns molt semblants que després també van caure en l’oblit.

A més, no parlem únicament de la Rambl. Els republican­s tenen una llista d’acords la materialit­zació dels quals, entenen, no fan res més que demorar-se o desviar-se del plantejame­nt inicial: els ajuts per pagar l’IBI per a les famílies nombroses, la posada en marxa de la taxa Amazon, la compra de baixos comercials... “Això és un missatge explicatiu sobre el que és aquest govern –van dir els republican­s Ernest Maragall i Jordi Coronas–, és a dir, aquest no-govern, que és una suma d’agències de màrqueting”.

Als de JxCat els va encantar la notícia. Poc després de l’anunci Elsa Artadi els va donar la benvinguda. “Els donem la benvinguda a dir no als pressupost­o de Colau i Collboni, i esperem que això serveixi per allunyar-los d’unes polítiques que estan perjudican­t la ciutat, com l’urbanisme tàctic i i el porta a porta, i també d’aquest tripartit de facto que mantenen amb BComú i PSC”. JxCat també demanarà avui que les obres de la Rambla comencin com més aviat millor.

El no dels republican­s va ser una agra notícia per a l’executiu. El primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, va voler fer una crida a la responsabi­litat de totes les formacions de cara a la votació de demà i va assenyalar que realment l’aprovació inicial no suposa res més que continuar debatent els comptes. “Això no és definitiu. Si prorroguem els pressupost­os no podrem incloure 500 milions d’euros. Hem de tenir en compte la crisi en què està immersa la societat. Volem aprovar els pressupost­os de manera definitiva al ple del desembre. El PSC ofereix el seu suport sense contrapart­ides als pressupost­os de la Generalita­t”.

Tot i que els comptes també es poden aprovar més endavant, que no superin el tràmit inicial té una important lectura política i assegura el retard de l’entrada en vigor. Ciutadans també té previst votar-hi en contra, i en aquests moments PP i Barcelona pel Canvi sembla que es decanten per l’abstenció. Aquest últim partit, liderat per Eva Parera, ara té la clau de l’aprovació. ●

JxCat celebra la decisió dels republican­s i els demana que posin fi a “aquest tripartit de facto”

 ?? ?? Els republican­s Jordi Coronas, Laura de la Cruz, Ernest Maragall, Marina Gassol i Elisenda Alemany
Els republican­s Jordi Coronas, Laura de la Cruz, Ernest Maragall, Marina Gassol i Elisenda Alemany

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain