La Vanguardia (Català-1ª edició)

El judici del Castor acaba amb contraatac de la Fiscalia

Les acusacions demanen sis anys de presó per als promotors del magatzem per delicte medi ambiental

- Castelló de la Plana

Canvi de to del ministeri fiscal, més contundent, i algunes novetats transcende­nts ahir en l’última de les deu sessions del judici per l’allau de terratrèmo­ls induïts pel Castor a la costa de l’Ebre i Castelló, el setembre i l’octubre del 2013. La fiscal va carregar en les conclusion­s finals contra la manera de procedir dels promotors acusant els dos directius de l’empresa Escal UGS, filial de Florentino Pérez, d’“ocultar informació” a les administra­cions.

Després d’escoltar tots els testimonis en quatre setmanes de sessions a l’Audiència de Castelló, la fiscal, Dolores Ofrecio, va concloure que els promotors “van infringir els reials decrets de concessió” del magatzem de gas. L’acusació pública va assegurar que Escal UGS va injectar al subsol marí el gas a més pressió de l’autoritzad­a per accelerar així el procés de posada en marxa del Castor i fer més beneficiós el projecte per als seus impulsors. Unes injeccions de gas a més pressió per introduir més quantitat de gas en menys temps a l’antic pou petrolífer, factor clau que va acabar desencaden­ant una allau de més de 500 terratrèmo­ls, almenys 15 percebuts per la població, segons les tesis de la Fiscalia.

L’acusació pública també va ser dura per rebatre un dels arguments més repetits per les defenses, que els sismes van ser tan petits que amb prou feines es van poder notar al litoral i no van suposar cap risc pel medi ambient ni la població. “Van menystenir qualsevol problema relacionat amb la sismicitat perquè érem en una zona de sismicitat baixa, però això no implica que el risc fos greu per a la població. És inqüestion­able que va afectar la qualitat de vida i benestar de la ciutadania. El perill va ser concret i greu”, va rematar.

Les defenses van mantenir la petició de lliure absolució per als dos acusats perquè van sostenir que sempre van actuar complint amb la legalitat i l’autoritzac­ió del Ministeri d’Indústria i van fer tot el possible per reduir els terratrèmo­ls després que l’Observator­i de l’Ebre alertés d’un increment de la sismicitat aquell setembre. Argumenten que la pressió de la injecció del gas es va reduir en rebre l’alerta i sempre va estar per sota del límit permès, qüestió clau, ara en mans del jutge. ●

 ?? ANNA FERRÀS / ACN ?? Els dos directius de la impulsora del magatzem, al banc dels acusats
ANNA FERRÀS / ACN Els dos directius de la impulsora del magatzem, al banc dels acusats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain