La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un abans i un després

- Francesc Puig

Hi ha moltes situacions a la vida que marquen un abans i un després. Sens dubte, la tragèdia que envesteix la Julie, la protagonis­ta de la sèrie danesa Kamikaze, n’és una. Basada en la novel∙la Muleum, d’Erlend Loe, la història segueix una jove de 18 anys en un viatge de redescobri­ment forçós després de la mort sobtada dels seus pares i el seu germà en un accident aeri. La noia passa de viure sense preocupaci­ons amb els seus amics al traumàtic xoc en què la sumeix el watsap de comiat del seu pare enviat poc abans que s’estavelli l’avió amb què anaven.

A partir de llavors l’espectador seguirà el dol de la jove, que malgrat que té tot el que podria ambicionar molta gent –és a dir, joventut, bellesa i diners, entre altres coses–, s’adonarà de cop, i gairebé sense temps per pair-ho, que tot això pot deixar de tenir valor en menys d’un minut. La Julie sentirà un brutal buit existencia­l que intentarà superar de moltes maneres. Començarà un viatge en què haurà de revaluar qui és i decidir què vol per al seu futur mentre aprèn a conviure amb aquesta situació i busca la manera de no estar perduda. Ni l’atenció que rep dels amics ni les visites que fa al psicòleg li serviran en aquesta direcció.

El seu objectiu serà trobar raons, encara que només sigui una, per continuar vivint. I mentre no en troba, les temptacion­s suïcides li assaltaran el cap, com una fórmula per tornar-se a reunir amb els seus éssers estimats. De fet, la sèrie (la primera HBO Max original de Dinamarca estrenada diumenge simultània­ment en 46 països i territoris) arrenca amb la jove estavellan­t la seva avioneta en un desert i sortint viva, a desgrat seu, de l’accident. No en va la sèrie porta per títol Kamikaze, el terme utilitzat per referir-se als atacs suïcides dels pilots d’una unitat especial de l’Armada Imperial Japonesa contra embarcacio­ns de la flota dels aliats a finals de la Segona Guerra Mundial.

En aquesta fugida cap al desconegut brilla el treball de l’actriu que interpreta la Julie, Marie Reuther, que aconseguei­x traslladar a l’espectador els sentiments de dolor, de pèrdua i de no saber quin rumb ha de prendre més enllà de posar el punt final a la seva estada a la Terra. L’intèrpret, que se sotmet a canvis físics radicals al llarg dels vuit capítols de la sèrie, es va emportar merescudam­ent el premi a la millor actriu al festival SeriesMani­a de Lilla.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain