La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anticicló de quatre dies

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

L’anticicló de les Açores, un vell conegut que, depenent del seu moviment, ens condiciona el temps que fa a les nostres latituds. Si s’orienta a l’Atlàntic de nord a sud, entrada freda garantida, si se situa d’oest a est des d’Anglaterra cap a Centreeuro­pa, possibles temporals de llevant, si s’allunya cap a Itàlia, entrada càlida i possible onada de calor. A partir de demà abandonarà les Açores i se centrarà fins dissabte sobre França, molt a prop de nosaltres. Pressions altes, temps estable, sol i inversions tèrmiques. Però aviat es cansarà de visitar terres gal·les, nous canvis apunten a partir de diumenge.

CATALUNYA

Encara estarem sota la influència de la borrasca mediterràn­ia. Una massa de núvols ens afectarà gran part del dia i fins a migdia podran caure lleugeres pluges a les comarques de Girona, Barcelona i Tarragona, poc destacable­s i

Continua la mar alterada al nord de les illes balears amb onades superiors als 3 metres. Maror a forta maror a la resta del litoral mediterran­i, tret de les costes de l’Andalusia oriental, on

Meteoròleg més aviat inconnexes, millorant a la tarda. Un altre dia de tramuntana i ja en porten un grapat i temperatur­es màximes baixant una mica més, ambient una mica fred. Entre dimecres i dissabte, temps estable, domini del sol, tramuntana a la baixa i temperatur­es en lleuger augment de dia, nits fredes.

ESPANYA I EUROPA

Xàfecs entre Còrsega, Sardenya, Itàlia i l’Adriàtic. Pluges entre Escòcia i Noruega, continuara­n sense pluges a la resta i sense perspectiv­a d’obrir el paraigua a bona part del continent, amb l’extens anticicló acostant-se a França. Xàfecs a les Balears, molts núvols al Cantàbric amb algun plugim i més sol cap al centre i oest de la Península. Temperatur­es una mica fredes, amb màximes en augment a partir de demà, però persistint les nits fredes. Venen uns dies estables, típics de novembre, encara que ben abrigats durant les hores nocturnes.

L’any passat va bufar molt poca tramuntana. Els empordanes­os s’estranyave­n de la falta de vent, l’enyoraven, és part del paisatge, del color, de l’olor. Des del 2 de novembre està bufant gairebé sense treva, de vegades intensamen­t. Uns amics empordanes­os comentaven que estan esperant que es prengui un descans, es fa pesada. Si passen més de deu dies sense bufar, l’enyoren, però quan persisteix dies i dies...

Una relació d’amor i odi

l’onatge serà inferior al mig metre. Millora progressiv­a del mar al Cantàbric i golf de Cadis, mentre es mantenen les onades superiors a 3 metres a l’Atlàntic i nord de les illes canàries.

contagis, assenyala José Martínez Olmos, professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública, i més ara que investigac­ions, com la que ha portat a terme l’equip de Castilla, revelen que les vacunes actuals no només no impedeixen el contagi (fins i tot en asimptomàt­ics), sinó que l’efectivita­t disminueix “notablemen­t” amb l’edat, una dada que corrobora Luis Enjuanes, cap del laboratori de coronaviru­s del Centre Nacional de Biotecnolo­gia del CSIC.

L’estudi de l’Institut de Salut Pública de Navarra deixa clar també que l’efectivita­t disminueix amb el temps, i no parlen de gaires mesos. “Al cap de tres mesos sí que és efectiva; després va baixant progressiv­ament”, explica Castilla.

Per aquesta raó, els experts de la Ponència de Vacunes estudien ampliar els grups de població que han de rebre la dosi de reforç (fins ara, més grans de 69, immunodepr­imits i pacients amb malalties cròniques de risc) als ciutadans d’entre 60 i 69 anys, com va avançar ahir La Vanguardia després de consultar fonts d’aquest grup d’experts.

La titular del ministeri de Sanitat, Carolina Darias, ha reiterat que l’estratègia de vacunació està en revisió constant en funció de les investigac­ions. No és gens descartabl­e que es vagi obrint a nous grups poblaciona­ls l’administra­ció de la dosi de reforç els pròxims mesos. També la vacuna als menors de 12 anys, que encara no estan vacunats en espera que l’Agència Europea del Medicament ho aprovi les pròximes setmanes.

I, mentrestan­t, les comunitats autònomes, especialme­nt les que han incrementa­t els contagis, com és el cas del País Basc o Navarra (tot i que també d’altres, amb pocs, com Galícia), estudien la possibilit­at d’exigir el passaport covid per accedir a bars, restaurant­s i qualsevol esdevenime­nt social i de lleure per reduir els contagis i, sobretot, per obligar en certa manera els quatre milions de persones que encara no s’han vacunat a fer-ho. Si volen assistir a un concert o sopar amb els amics en un restaurant, o s’està vacunat o no s’entra.

“És important vacunar aquests quatre milions de persones per evitar els ingressos hospitalar­is. I també mantenir les mesures no farmacològ­iques per reduir els nous contagis”, assenyala Martínez Olmos. ●

Els últims estudis apunten que l’eficàcia de les vacunes es redueix a mesura que passen els mesos

Del 24 al 28 d’octubre Del 7 a l’11 de novembre

MITJANA D’ESPANYA 3,03

País Basc 3,3

La Rioja 1,56 6,74

Comunitat Valenciana 5,25 3,24

Castella i Lleó 3,54 4,1 3,31

Cantàbria

2.59

Castella-la Manxa 3,05 2,96 2,36 4,21 2,97

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain