La Vanguardia (Català-1ª edició)

Omella: “Perdó per la corrupció a l’Església”

Dur discurs de l’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferènci­a Episcopal

- MONTSEoGO

El president de la Conferènci­a Episcopal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha demanat perdó per les divisions, incoherènc­ies i “inconsistè­ncies internes” i la “corrupció” dins de l’Església i dels seus pastors, que contribuei­xen “no sense escàndol” a la desafecció i “falta de confiança en la jerarquia” de la mateixa institució. És la primera vegada que el cardenal fa una declaració tan contundent.

En el seu discurs inaugural de l’assemblea plenària de la Conferènci­a Episcopal, Omella ha reconegut que la fe està perdent presència a Espanya, cosa provocada “per les inconsistè­ncies internes de l’Església i dels cristians”, i també dels mateixos pastors de l’Església. Per això, va afegir, “demano perdó”.

Perdó, com va especifica­r tot seguit, “per la nostra falta de testimoni i incoherènc­ies, per les nostres divisions i falta de passió evangelitz­adora”. Aquests problemes han contribuït, segons la seva opinió, al recel amb què alguns veuen “la jerarquia de la mateixa Església”. El cardenal arquebisbe de Barcelona ha cridat els bisbes a adoptar mesures urgents per capgirar aquesta situació.

És necessari, va dir, afrontar qüestions com la falta de fe i la “corrupció” dins de l’Església “que ens dolen molt, de debò, i demanem perdó a Déu, a les víctimes i a la societat, alhora que treballem per la seva erradicaci­ó i prevenció”. El president de la Conferènci­a Episcopal també s’ha referit a la crisi provocada per la pandèmia del coronaviru­s, i ha ofert

La fe, ha reconegut el prelat, perd presència “per inconsistè­ncies que ens dolen de debò”

la tasca de l’Església per col∙laborar activament amb les institucio­ns polítiques i civils. Joan Josep Omella ha fet una crida a “apartar les ideologies” i caminar junts per afrontar reptes com el de l’atur juvenil. Ha lamentat que l’ambient social i polític estigui molt fragmentat, i ha recordat que entre tots, “escoltant-nos els uns als altres”, hem de trobar les respostes als reptes que planteja la societat i el “món estressat” on vivim.

El cardenal arquebisbe de

Barcelona s’ha pronunciat així durant el discurs inaugural de l’assemblea plenària de la Conferènci­a Episcopal Espanyola, que reunirà els bisbes espanyols durant aquesta setmana a Madrid i que conclourà a Santiago de Compostel∙la, on els bisbes peregrinar­an el dia 19, amb motiu de l’any jubilar compostel∙là.

Durant la trobada, un dels temes que abordaran els prelats seran precisamen­t les diferents propostes del servei de coordinaci­ó i assessoram­ent per a les oficines de protecció de menors davant els abusos sexuals. “Demanem perdó a Déu, a les víctimes i a la societat, alhora que treballem per la seva erradicaci­ó”, ha afegit Omella.

El discurs inaugural també denuncia la “falta de testimoni i incoherènc­ies”, així com “les divisions i falta de passió evangelitz­adora” d’alguns membres de l’Església. Els seus mateixos pastors poden haver contribuït a la desconfian­ça en les obres de la institució, ha lamentat l’arquebisbe. ●

Mossos d’Esquadra es va presentar a la clínica. Els agents, segons han explicat fonts policials a La Vanguardia, van entrevista­r els dos membres de la parella per separat.

Una vegada escoltades les dues versions, van detenir l’home sota l’acusació de presumptes maltractam­ents. La dona va explicar que havia estat víctima d’“insults, de menyspreus continuats i fins i tot d’alguna empenta” i que per això estava “espantada”. El presumpte agressor ja ha passat a disposició judicial. ●

 ?? MONTSE GIRALT / SHOOTING ?? Joan Josep Omella, president de la Conferènci­a Episcopal Espanyola
MONTSE GIRALT / SHOOTING Joan Josep Omella, president de la Conferènci­a Episcopal Espanyola
 ?? N ?? El senyal internacio­nal de socors per violència de gènere
N El senyal internacio­nal de socors per violència de gènere

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain